Στα σενάρια που θέλουν τον Φώτη Κουβέλη να προτείνεται από την κυβέρνηση για πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

H SD περιγράφει τον κ. Κουβέλη ως «αριστερό σωτήρα» και συνεχίζει λέγοντας πως ο «Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θέλει να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που θα διασώσει τον εύθραυστο συνασπισμό του».

Σύμφωνα με τη συντάκτρια, «ο συνδετικός ιστός κόπηκε» και «τώρα Σαμαράς και Βενιζέλος θέλουν να μπαλώσουν τη ρωγμή με τον φώτη Κουβέλη ως τζόκερ στο προεδρικό πόκερ».

Αφού η Süddeutsche Zeitung εξηγεί το σύστημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και σημειώνει ότι ακόμη και με τους βουλευτές της ΔΗΜΑΡ δεν συμπληρώνονται οι απαραίτητες 180 ψήφοι. Προσθέτει ότι, σε αυτή την περίπτωση, ρόλο με την ψήφο τους θα διαδραματίσουν οι περίπου 20 ανεξάρτητοι βουλευτές -μεταξύ των οποίων διωχθέντες και διαγραφέντες των διαφόρων σχημάτων.

Ενδέχεται να ενδιαφέρονται περισσότερο για την επιβίωση της κυβέρνησης παρά για νέες εκλογές, στις οποίες μάλλον δεν θα είχαν πιθανότητες, σημειώνει.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται αναφορά σε πρόσφατη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στο πλαίσιο της οποίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες 180 ψήφοι, «εκτός αν ο κ. Σαμαράς τους έχει βάλει στην κατάψυξη».

Η συντάκτρια επισημαίνει, ωστόσο, ότι ακόμη και σε περίπτωση νίκης, ο κ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να κυβερνήσει μόνος και ίσως να χρειαστεί τον κ. Κουβέλη ως εταίρο. «Το προεδρικό πόκερ είναι πικάντικο», αναφέρει χαρακτηριστικά.