Την επιδότηση επιτοκίου των παλαιών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά δύο ή τρείς μονάδες, μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, έθεσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητάς Ν. Δένδιας στον επικεφαλής της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο και νέο πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση που ψάχνει τρόπους για τη στήριξη των μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες εξυπηρετούν μεν τα δάνειά τους αλλά καλούνται να καταβάλουν επιτόκιο υψηλότερο κατά 3-4 μονάδες από αυτό που καταβάλουν οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Υπολογίζεται, ότι το μέτρο αφορά σε περίπου 35.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 100.000-125.000 άτομα, συνεισφέρουν 4% στο ΑΕΠ και κατά 7% στις εξαγωγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει απαντήσει αρνητικά στο ελληνικό αίτημα και για το λόγο αυτό ο κ. Δένδιας επιδιώκει να διαμορφώσει συμμαχίες για την επανεξέτασή του. Ήδη η γερμανική πλευρά έχει ταχθεί θετικά, ενώ το θέμα έχει συζητηθεί επίσης και με τον αρμόδιο Επίτροπο για τα Περιφερειακά Ταμεία Γιοχάνες Χάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπουργείου Ανάπτυξης η ανταπόκριση του κ. Βέμπερ, στο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων», και ιδιαίτερα στο παραπάνω αίτημα, ήταν θετική.

Όπως σχολιάζουν στελέχη του υπουργείου, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησε να του δοθούν επιπλέον στοιχεία σχετικά με την ελληνική πρόταση.

Παράλληλα, η Αθήνα έχει ζητήσει τη χρηματοδότηση μέσω των περιφερειακών ταμείων και των πέντε περιφερειών, όπως είναι το Ν. Αιγαίο, Αττική και Στερεά Ελλάδα, που δεν θεωρούνται επιλέξιμες γιατί κατατάσσονται στις ανεπτυγμένες περιοχές της ΕΕ.

Η ανισορροπία αυτή υπάρχει διότι τα κριτήρια αξιολόγησης βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία προ κρίσης με αποτέλεσμα, για παράδειγμα η περιφέρεια Αττικής να βρίσκεται στο 110% του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε ότι αφορά στην ανάπτυξη. Σημειώνεται, ότι το θέμα βάσει του χρονοδιαγράμματος που υπάρχει ήδη, θα εξεταστεί το 2017, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιδιώκει να το θέσει προς συζήτηση νωρίτερα.

Ακόμη, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του ιδιωτικού χρέους, καθώς και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας που βασίζεται στις νέες μορφές επιχειρηματικότητας και στην καινοτομία. Επίσης συζητήθηκε και η προσαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής ανταγωνισμού και των κανόνων κρατικών ενισχύσεων στις συνθήκες που έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα η εξαετής ύφεση, ενώ αναφορά έγινε τέλος στα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Δένδια στο Βερολίνο και στην εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τους εταίρους της στους τομείς της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και των εξαγωγών.