Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Μόνο καλούς οιωνούς για την Ελλάδα, λίγες μέρες πριν από τις κομβικές επαφές της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στο Παρίσι με την τρόικα, δεν αποτελούν οι εξελίξεις στη Ευρωζώνη και ιδιαίτερα η στάση της Άνγκελα Μέρκελ στις εξελίξεις.

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει μάχη στην Πόλη του Φωτός για την ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους και την αποτροπή υπογραφής ενός νέου χρηματοδοτικού πακέτου, η γερμανίδα καγκελάριος δείχνει ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από το δόγμα της λιτότητας.

Η Άνγκελα Μέρκελ μόνο με καλό μάτι δεν βλέπει τη «συμμαχία» του γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, με τον ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, που αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι, ώστε να συμφωνήσουν στη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής πριν από την Σύνοδο Κορυφής της 30ης Αυγούστου.

Η παραίτηση της γαλλικής κυβέρνησης, έπειτα από την εξ αριστερών «επίθεση» του υπουργού Οικονομίας, Αρνό Μοντεμπούρ για την οικονομική πολιτική του Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς με αιχμές για την πρόσδεση στο γερμανικό «άρμα» είναι χαρακτηριστική του κλίματος. Το νέο σχήμα, εξάλλου, έχει το στίγμα του δεξιόστροφου πρωθυπουργού.

Και ο ιταλός πρωθυπουργός, πάντως, βλέπει τα πολιτικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα, αφού το «πρέσινγκ» Ε.Ε.-Γερμανίας είναι ασφυκτικό, τα δημοσιονομικά νούμερα δε βγαίνουν και καλείται να εφαρμόσει μνημονιακές πολιτικές δίχως μνημόνιο.

Ξεκάθαρο σημάδι των προθέσεών της είναι και η στήριξη που ανακοίνωσε προς το πρόσωπο του ισπανού υπουργού Οικονομικών, του «σκληρού» Λουίς ντε Γκίντος, για την προεδρία του Eurogroup. Ο υπουργός του Μαριάνο Ραχόι εφαρμόζει ένα πρόγραμμα σκληρής λιτότητας δίχως τρόικα και ίσως η επιλογή του αποτελεί ένα μήνυμα για το επόμενο μοντέλο δημοσιονομικής επιτήρησης από Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Από τις παραπάνω εξελίξεις φαίνεται ξεκάθαρα ότι πέρα από τους επαίνους των δανειστών για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, τα ανταλλάγματα οποιεσδήποτε παραχωρήσεις θα είναι σκληρά. Μόνο εύκολο δεν θα είναι για την ελληνική αντιπροσωπεία να κλείσει τα ανοικτά ζητήματα, πόσο μάλλον από την ώρα που έχουν εμφανιστεί δημοσιεύματα, όπως αυτό του πρακτορείου Reuters που έκανε λόγο για σταδιακή ανακούφιση της Ελλάδας από τα χρέη μέσω δέσμευσης δε εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων...