current views are: 1

26 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση18:12

Κόντρα στη Βουλή για το ενιαίο σύστημα πληρωμών στα νοσοκομεία

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο που εισάγει καθολικό σύστημα αμοιβών σε όλα τα νοσοκομεία.

Δημοσίευση 18:12’
αρθρο-newpost

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο που εισάγει καθολικό σύστημα αμοιβών σε όλα τα νοσοκομεία.

Αντιπαράθεση σημειώθηκε στη Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο που εισάγει καθολικό σύστημα αμοιβών σε όλα τα νοσοκομεία.

Σημειώνεται πως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή πριν τη διακοπή των εργασιών του Β’ Θερινού Τμήματος, καθιερώνει είναι ένα καθολικό σύστημα κατανομής αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων της χώρας – δημόσιων και ιδιωτικών- ανάλογα με τα περιστατικά που ειδικεύεται κάθε νοσοκομείο.

Το νέο σύστημα θα δοκιμαστεί πιλοτικά στα επιλεγμένα νοσοκομεία από την 1η Ιουνίου του 2015 μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ θα επεκταθεί τα δημόσια νοσοκομεία από στις αρχές του 2016 με τη μετάβαση να ολοκληρώνεται στα τέλη του χρόνου.

Για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα τα νοσοκομεία θα πρέπει να στείλουν στοιχεία του προσωπικού τους αλλά και του ιατρικού φακέλου των ασθενών σε μία νέα εταιρεία που θεσπίζεται για αυτό τον σκοπό: Την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ), η οποία θα είναι υπεύθυνη για τι διαχείριση αυτών των στοιχείων, η οποία εκτός των άλλων θα λαμβάνει αρχεία ασθενών από τον ΕΟΠΥΥ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Κόντρα για το νομικό σχήμα

Η εταιρεία θα είναι μία πολυμετοχική «ανώνυμη εταιρεία δημοσίου συμφέροντος» και εκεί εστιάστηκαν οι διαφωνίες κατά τη σημερινή συζήτηση στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, κρατούν προς το παρόν αποστάσεις, κυρίως από το νομικό σχήμα της  ενώ τα υπόλοιπα κόμματα χρεώνουν στην κυβέρνηση ευρύτερες ιδεολογικές στοχεύσεις υπό το πρόσχημα το εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών.

«Εννιακόσιες διαγνωστικές ομάδες, έχοντας λάβει υπόψη τους χιλιάδες στατιστικά δεδομένα, έχουν διαμορφώσει έναν τρόπο με τον οποίο θα γίνεται μια χρέωση. Είναι, ας το πω, ένας αυτοματισμός ο οποίος επιτρέπει να γίνονται σχετικά ακριβείς χρεώσεις» παρατήρησε ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης αναφερόμενος στο παρόμοιο παράδειγμα της Γερμανίας.

Το νομοσχέδιο, κατά τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριά, «είναι μία πραγματικά συντονισμένη και προγραμματισμένη σε όλα τα επίπεδα, αποχώρηση του κράτους από τη στήριξη της δημόσιας υγείας».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Χαϊκάλης των Ανεξάρτητων Ελλήνων ότι το νέο σύστημα «θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».

«Θα οδηγηθούμε από ότι όλα δείχνουν, στον απάνθρωπο ανταγωνισμό μεταξύ των “επικερδών” ασθενών του ΕΟΠΥΥ, και εκείνων που αποτελούν μείον για τα νοσοκομεία, δίνοντας σωρηδόν εξιτήρια ακόμη και σε μη τελείως ιάσιμες περιπτώσεις» σχολίασε ο Ηλίας Παναγιώταρος από πλευράς της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνος με την εισαγωγή του ενιαίου συστήματος αμοιβών νοσοκομείων, αλλά διστακτικός απέναντι στη συγκρότηση της ΕΣΑΝ Α.Ε., εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Ρήγας από το ΠΑΣΟΚ που τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Τα επιχειρησιακά προγράμματα, οι στρατηγικές και όλα αυτά, δεν μπορούν και δεν πρέπει να χαραχθούν μέσα από μία Α.Ε.. Σε τι έγκειται η ευελιξία αυτής της δομής και γιατί είναι απαραίτητο να την δημιουργήσουμε; Γιατί δεν μπορεί να είναι μια άλλη δομή, ένα Ινστιτούτο ή ένα φόρουμ, αντί για την ανώνυμη εταιρεία η οποία παραπέμπει σε άλλου είδους συλλογισμούς;»

Αντίστοιχες υπήρξαν οι θέσεις του Νίκου Τσούκαλη της ΔΗΜΑΡ ο οποίος επεσήμανε πως «σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, το σύστημα διαχειρίζονται ανεξάρτητοι ειδικοί οργανισμοί, που έχουν ειδικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας, αλλά είναι αμιγώς κρατικοί, χωρίς προοπτική να υπάρξει υπόνοια ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να πάρει το πάνω χέρι». 

«Με το νομοσχέδιο γίνεται ακόμα μία θεσμική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της λειτουργίας των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων» υποστήριξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης. 


σχετικα αρθρα