Γράφει ο Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Αφού έκλεισαν τα «καυτά» ζητήματα με τον ΕΝΦΙΑ και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου αύριο το απόγευμα για να καθορίσουν την διαπραγματευτική γραμμή για τις συναντήσεις του Σεπτεμβρίου με την τρόικα στο Παρίσι.

Το νέο ραντεβού θα έχει χαρακτήρα «μίνι» υπουργικού συμβουλίου καθώς παρόντες θα είναι όλοι οι υπουργοί που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της ελληνικής κυβέρνησης στη Γαλλική πρωτεύουσα. Πέραν του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, θα περάσουν τις πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Γίαννης Βρούτσης και ο Νίκος Δένδιας.

Οι επικείμενες συναντήσεις με την τρόικα στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου είναι εξαιρετικά κρίσιμες, καθώς αποτελούν και την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, που ολοκληρώνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά στο τέλος του 2014.

Οι κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να να συμφωνήσουν με τους εκπροσώπους των δανειστών στις βασικές προτεραιότητες της «τελευταίας πράξης» του Μνημονίου, ώστε μετά να επιστρέψουν τα κλιμάκια της τρόικας στην Αθήνα και να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Όπως έγραψε το newpost.gr, πρόθεση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου είναι η αντικατάσταση του μνημονίου από το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης το οποίο θα προετοιμαστεί από την Ελλάδα και πρέπει να συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες ως το τέλος του φθινοπώρου.

Υπενθυμίζεται πως στην κυβερνητική αποστολή στο Παρίσι θα συμμετάσχει και κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ που θα έχει άμεση επικοινωνία και επαφή με τους υπουργούς που συμμετάσχουν στη διαπραγμάτευση ούτως ώστε να προωθούν τις θέσεις του κόμματός τους για καυτά θέματα ή να διατυπώνουν τις αντιρρήσεις τους όπου διαπιστώνουν ότι η τρόικα εμφανίζεται αδιάλλακτη.