Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Αποχή από την εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου» την 1η του Σεπτέμβρη για την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου, στο Ζάππειο, αποφάσισαν τα βενιζελικά στελέχη του κινήματος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost οι βενιζελικοί του ΠΑΣΟΚ είχαν αποφασίσει να παραστούν στα εγκαίνια της ιστορικής έκθεσης και να παρακολουθήσουν την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου, όμως έπειτα από διαρροές που αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα απουσιάζει από την κεντρική εκδήλωση της Χαριλάου Τρικούπη με ομιλητή τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα λάμψουν δια της απουσίας τους. 

«Έχει κανονίσει σκοπίμως να απουσιάζει τις συγκεκριμένες ημέρες στο εξωτερικό» υποστηρίζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ μιλώντας για τον Γ. Παπανδρέου θεωρώντας ότι προγραμμάτισε την απουσία του για να μην δώσει το παρών στον εορτασμό της ιστορικής επετείου. 

Κατά τα άλλα στην Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να οργανωθούν για τα 40χρονα. Χθες πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις του γραμματέα του κόμματος Νίκου Ανδρουλάκη και των οργανωτικών επιτελών με 50 συνδικαλιστές και αργότερα με τους γραμματείς όλων των νομαρχιακών επιτροπών Αττικής του ΠΑΣΟΚ ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή κινητοποίηση για το Ζάππειο. 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με άλλα ιστορικά στελέχη, καθώς επιθυμεί να δώσει προσωπικό τόνο στην πρόσκληση για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει αναθέσει στον στενό του συνεργάτη, αναπληρωτή υπουργό υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης. 

Στο μεταξύ το ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου γνωστοποίησε ότι στην έκθεση που θα λειτουργεί στο Ζάππειο ως τις 7 Σεπτεμβρίου θα εκτεθούν χειρόγραφα κείμενα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ για το ΠΑΚ, χειρόγραφες σημειώσεις του από την πρώτη περίοδο της μεταπολίτευσης, σημειώματά του ως πρωθυπουργού έως το 1984 που απευθύνονταν προς στελέχη του κινήματος, καθώς και αποσπάσματα ιστορικών ομιλιών του. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ομιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου για το δημόσιο χρέος.