Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

«Θα περάσουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο. Ο πολιτικός χειμώνας τώρα αρχίζει για εμάς. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Τα μέτωπα που ανοίγουμε είναι πολλά. Χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις γιατί το πολιτικό κόστος θα είναι μεγάλο». Με τη φράση αυτή βασικός υπουργός, συνομιλώντας με βουλευτές χθες σε στέκι της Αθήνας επεσήμανε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες. 

Η επικείμενη συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι είναι ικανή από μόνη της να τινάξει πολλά στον αέρα και η κυβέρνηση να χάσει τις εντυπώσεις, ειδικά εάν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ανοχή και χρόνο, εάν δεν μετατεθούν δύσκολες αποφάσεις για το μέλλον και εάν δεν έχει την έγκριση για ανακοίνωση φοροαπαλλαγών. 

Η υπουργική επισήμανση έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κινείται σε διακεκαυμένη ζώνη και αποτυπώνει παράλληλα και το γενικότερο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τα οποία είναι προβληματισμένα για το σκηνικό της κοινωνικής αναταραχής που υπάρχει με τα πολλά λάθη π.χ. στον ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο. 

Σε αυτό το κλίμα της αναστάτωσης η κυβέρνηση, προσπαθεί να «παίξει» επικοινωνιακά για να κερδίσει τουλάχιστον σε επίπεδο ΜΜΕ το «παιχνίδι», αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, προβάλλοντας τα νέα…εθνικά αφηγήματα περί τέλους του μνημονίου και φυγής της τρόικας από την Αθήνα που μόνο έτσι δεν είναι. 

Η εικόνα όμως μόνο καλή δεν είναι, αφού εκτός από τις αντιδράσεις της κοινωνίας για την κυβερνητική πολιτική, την αβεβαιότητα που υπάρχει, διαπιστώνεται και το χάσμα στην Κ.Ο. της ΝΔ και του υπουργικού συμβουλίου για μια σειρά από θέματα. 

Την ίδια στιγμή η Συγγρού χωρίς επικοινωνιακή στόχευση, συντηρεί πολλές φορές μια κακή εικόνα για τη ΝΔ αλλά δείχνει να κινείται σε λάθος δρόμο, αφού πολλάκις σύρεται πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίζεται σε ρόλο σχολιαστή, ενώ η Χαριλάου Τρικούπη κερδίζει πόντους με αυτόνομο πολιτικό λόγο. 

Είναι σαφές, όπως παραδέχονται υπουργοί και βουλευτές, ότι η επικοινωνιακή εικόνα του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ιδιαίτερα προβληματική. Δεν είναι λίγες οι φορές που δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις σε σημείο, ακόμα και θετικές κινήσεις να μην προβάλλονται ιδιαίτερα στην κοινή γνώμη ή να αποδυναμώνονται επικοινωνιακά, λόγω κακών χειρισμών. 

Πολλοί λένε ότι το κόμμα βρίσκεται πίσω από τις εξελίξεις καθώς παρουσιάζει κεντρικό πρόβλημα στρατηγικής, ενώ οι όποιες τακτικές κινήσεις γίνονται είναι ερασιτεχνικές. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι της ΝΔ να απομακρύνονται από το κόμμα καθώς δεν υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός να δημιουργήσει πολιτικά αναχώματα και να χαράξει τις διαχωριστικές γραμμές από το ΠΑΣΟΚ.  

Επισημαίνεται από βουλευτές ότι κεντρική γραμμή από το Μέγαρο Μαξίμου για το πολιτικό μήνυμα που θέλει να περάσει η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη επί καθημερινής βάσης για διάφορα θέματα δεν περνάει από τον κομματικό μηχανισμό στη βάση. 

Η εικόνα με τον ΕΝΦΙΑ ήταν χαρακτηριστική: τη μια μέρα υπάρχουν διαρροές από πρωθυπουργικό σύμβουλο ότι θα εξαιρεθούν από τον ΕΝΦΙΑ τα μη ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και την άλλη διαψεύδεται…, τη μια μέρα λέγεται ότι θα υπάρξει ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ και την άλλη διαψεύδεται…, τη μια μέρα ο ένας προτείνει κεντροαριστερό πρόεδρο δημοκρατίας και την άλλοι κάποιοι άλλοι προτείνουν κεντροδεξιό… Αμέτρητα είναι τα παραδείγματα που δείχνουν ότι η Κ.Ο. το κόμμα και η κυβέρνηση παραπέμπουν σε κατάσταση…«Κακοφωνίξ»!