Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η ένταση των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αφήνει αμφιβολία για την κρισιμότητα της περίστασης αλλά και για τη σημασία που θα έχει η εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα για το ίδιο το μέλλον της κυβέρνησης.

Αν και «προπαρασκευαστικές», οι συναντήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι αναμένεται να είναι καθοριστικές για τη μετέπειτα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και, συνεπώς, για τους πολιτικούς χειρισμούς του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά.

Αρχής γενομένης από σήμερα, με την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Ευ. Βενιζέλου αλλά και των υπουργών που θα μεταβούν στο Παρίσι (Χαρδούβελης, Σταϊκούρας, Δένδιας, Βρούτσης, Αθανασίου, αλλά χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη), ο προσεχής μήνας αναμένεται να κρίνει πολλά.

Πρόκειται για τον πιο κρίσιμο και, με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το 2012, δύσκολο Σεπτέμβριο του Αντώνη Σαμαρά ως Πρωθυπουργού. Ο ίδιος, άλλωστε, φαίνεται να εντείνει τις προσπάθειές του, με στόχο να υπεισέλθει και η «πολιτική πραγματικότητα» στους σχεδιασμούς της τρόικας και τις αναλύσεις Βρυξελλών και Βερολίνου. Μετά τη χθεσινή, χαμηλών τόνων αλλά υψηλής σημασίας, συνάντηση με τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον βαυαρό «εκπρόσωπο» της Άνγκελα Μέρκελ στο ΕΛΚ και το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον Πιερ Μοσκοβισί ενώ την Πέμπτη με το μέλος της ΕΚΤ Μπενουάρ Κερ. Λίγα 24ώρα αργότερα, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, όπου παράλληλα με το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης (πιθανότατα) για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα επιδιώξει και σειρά επαφών για το ελληνικό ζήτημα ενώ την ίδια στιγμή που τρόικα και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα θα συναντώνται στο Παρίσι, ο κ. Σαμαράς θα έχει κύκλο επαφών στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Οι συναντήσεις της ελληνικής πλευράς με την τρόικα, το τριήμερο 2 - 4 Σεπτεμβρίου, ουσιαστικά κρίνουν αν μπροστά στην κυβέρνηση ανοίγεται μία μακρά περίοδος δοκιμασίας. Στις 5 Σεπτεμβρίου, άλλωστε, συνεδριάζει το EuroWorking Group, για να προετοιμάσει το Eurogroup της αμέσως επόμενης εβδομάδας και έχει ζητηθεί από την τρόικα να παρουσιάσει μία αναλυτική κατάσταση του πού βρίσκεται το ελληνικό πρόγραμμα. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης προγραμματίζεται για τις 11 του μήνα, εκεί όπου ο Γκίκας Χαρδούβελης αφενός θα επιχειρήσει να διαγνώσει τις διαθέσεις των συναδέλφων του αλλά και να εκμαιεύσει τη στάση τους εις ότι αφορά το ελληνικό χρέος.

Στο μεσοδιάστημα, ο Πρωθυπουργός θα έχει ανέβει στη ΔΕΘ (6 Σεπτεμβρίου) όπου, με βάση και τα όσα θα έχουν συζητηθεί στο Παρίσι, αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη φοροελαφρύνσεων αλλά και το όραμά του για έξοδο της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων, ενώ θα έχει υποδεχτεί (8 του μηνός) και τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο, η χώρα του οποίου βρέθηκε εκτός μνημονίου.

Η τρόικα αναμένεται να επανέλθει στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου και, εφόσον η Αθήνα έχει καταφέρει να κάμψει τις αντιδράσεις του ΔΝΤ που επιμένει να αναμένει τα stress tests των τραπεζών, η παραμονή της αναμένεται να είναι πολύ πιο σύντομη από όσο σε άλλες αντίστοιχες αξιολογήσεις και να ανοίξει το δρόμο αφενός για την αποφυγή νέων μέτρων, αφετέρου για τη συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.