Η Ευρώπη έχει αφήσει «μόνες» τους χώρες όπως οι Ελλάδα, Ιταλία και Μάλτα να αντιμετωπίσουν το όλο και αυξανόμενο πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στον Real FM ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι «η Ευρώπη,  θα σας έλεγα, ότι πάνω στα θέματα της παράνομης μετανάστευσης αυτή τη στιγμή εθελοτυφλεί.  Έχει αφήσει τις χώρες του Νότου, την  Ιταλία, τη Μάλτα και την Ελλάδα να το διαχειρίζονται με ένα τεράστιο και δυσανάλογο κόστος. Μας ζητάει διαρκώς να παρέχουμε ανθρωπιστικές υπηρεσίες χωρίς αντίστοιχα να μας  δίνει μέσα για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση».

Όπως διευκρίνισε το Λιμενικό Σώμα έχει βοηθηθεί από την Ε.Ε. προκειμένου να ενισχύσει τον εξοπλισμό του, αλλά ταυτόχρονα, τόνισε ότι το καθημερινό κόστος της επιχείρησης «Ποσειδών» είναι ιδιαίτερα υψηλό, ξεπερνώντας σε ετήσια βάση τα 65 εκατ. ευρώ, δηλαδή αγγίζει το 25% του συνολικού  προϋπολογισμού του υπουργείου.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι υπάρξει σημαντικός κίνδυνος αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος, με δεδομένα και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αρκετές χώρες στη Μέση Ανατολή.