Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

«Να δουλέψετε σαν ομάδα και να φέρετε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα» ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, από τους εννιά υπουργούς και υφυπουργούς που συμμετείχαν στη σημερινή ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ενόψει της μετάβασης του κυβερνητικού κλιμακίου στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα για τις επαφές με την τρόικα.

Οι επικεφαλής των υπουργείων, που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, παρουσίασαν αναλυτικά το πού βρισκονται οι δράσεις με τον κ. Σαμαρά να ζητά ομαδική εργασία και συντονισμό όλων.

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους υπουργούς να μεταβούν στη διαπραγμάτευση με συγκεκριμένα δεδομένα και εξοπλισμένοι με τα τελευταία, πολύ καλά στοιχεία, στην οικονομία, όπως για παράδειγμα το ιστορικό χαμηλό που σημείωσαν σήμερα τα ελληνικά ομόλογα. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, το 80% των δράσεων είτε έχει ολοκληρωθεί είτε βρίσκεται σε τελικό στάδιο, καθώς έχουν σταλεί ήδη αρκετά στοιχεία στην τρόικα και αναμένονται οι σχετικές παρατηρήσεις, ενώ οι δράσεις αυτές θα εξιιδικευθούν με κατ' ιδίαν συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη με τους αρμόδιους υπουργούς.

Επρόκειτο για το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης που περιλαμβάνει την εθνική συζήτηση για τα θέματα του Παρισιού και στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική διαπραγμάτευση δεν αποτέλεσε αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης, αφού αποτελεί το δεύτερο στάδιό της.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνομιλία με δημοσιογράφους, αμέσως μετά τη σύσκεψη «η χώρα έχει μπει στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση και όλοι μπορούν να καταλάβουν και εντός και εκτός Ελλάδος ότι αλλάζει η φάση».

Στο ερώτημα εάν στη σύσκεψη τέθηκαν «κόκκινες» γραμμές ο κ. Βενιζέλος είπε ότι έιναι πολύ ξεκάθαρο το πλαίσιο για κάθε υπουργείο, ενώ ερωτηθείς για τις απολύσεις στο Δημόσιο, είπε ότι το θέμα δεν τέθηκε στη σύσκεψη, ωστόσο «σημασία έχει να δώσουμε το μήνυμα στον δημόσιο υπάλληλο ότι δεν πρέπει να φοβάται, αλλά να προσφέρει στην προσπάθεια για ανάκαμψη».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η άτυπη ενημέρωση από τον κ. Χαρδούβελη, ο οποίος ανέφερε πως έγινε καταγραφή των δράσεων κάθε υπουργείου και πως έχει βελτιθεί η κατάσταση σε σχέση με τις δράσεις που έχουν να κάνουν με την τρόικα.