Στήριξη της Ελλάδας στη διεκδίκηση του  χαρτοφυλακίου των Οικονομικών στη νέα  Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε ο  προταθείς για Επίτροπος από τη γαλλική κυβέρνηση Πιέρ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα.

Ο κ. Μοσκοβισί μετά τις επαφές με τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Ανάπτυξης, έδωσε συνέντευξη τύπου στην οποία συνόψισε τις προτεραιότητες της μελλοντικής Επιτροπής σε τρεις λέξεις: «ανάπτυξη, απασχόληση, επενδύσεις».

Έκανε ειδική μνεία στην ανεργία, είπε ότι είναι εντυπωσιασμένος από τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και ότι του εξέφρασαν την ανησυχία τους και για την ανάγκη να δοθεί από ευρωπαϊκής πλευράς μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση. 

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν αυτό το μήνυμα η ΕΕ είναι και πρέπει να είναι στο πλευρό της Ελλάδας» και προσέθεσε:

«Φέρνω μήνυμα φιλίας και στήριξης από τη Γαλλία στην Ελλάδα, είπε ο πρώην υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας ο οποίος δήλωσε ότι έχει τη στήριξη των ελληνικών αρχών στην υποψηφιότητά του καθώς οι προσεγγίσεις μας είναι πολύ κοντά, αλλά η τελική επιλογή αποτελεί προνόμιο του κ. Γιούνκερ».

Αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως πρόεδρος της Επιτροπής στην Ελλάδα και στην εξαγγελία του ευρωπαϊκού επενδυτικού προγράμματος ύψους 300 δισ. ευρώ, από το οποίο θα επωφεληθεί και η Ελλάδα. «Πρέπει παράλληλα να αξιοποιήσουμε όλα τα επενδυτικά εργαλεία» είπε αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το πρόγραμμα Εγγύηση για τη Νεολαία.

«Αν το ευρωπαϊκό σχέδιο δεν φέρει την ελπίδα, θα απορριφθεί. Αυτό είναι το μήνυμα που πήραμε από τις ευρωεκλογές γι αυτό και εγώ όπως και ο κ. Γιούνκερ πιστεύουμε ότι καθήκον της μελλοντικής Επιτροπής είναι να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και την απασχόληση» συνέχισε ο κ. Μοσκοβισί που τόνισε ότι η «ανάπτυξη δεν είναι σε αντιπαράθεση με τη σοβαρότητα», 

«Δεν μπορούμε να ζούμε με δανεικά, ούτε η Γαλλία είναι σε αντιπαράθεση με τη Γερμανία. Πρόκειται για κλισέ», είπε χαρακτηριστικά, σε μία αναφορά που μπορεί να εκληφθεί και ως απάντηση στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομίας της χώρας Αρνό Μοντεμπούρ.  

«Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πολλές φορές αλλά πάντα η ΕΕ στηρίχθηκε στην κοινή γαλλογερμανική συμφωνία και έτσι προχωράει» συνέχισε και έκανε αναφορές στη « σταθερότητα, τη συνεκτικότητα, την αξιοπιστία της Γαλλίας καθώς και τον σεβασμό του οποίου χαίρει αλλά και έχει για τις άλλες χώρες».

Η Γαλλία πρέπει να έχει έναν σημαντικό ρόλο, μια ισχυρή φωνή στην Επιτροπή, είπε κάνοντας έμμεση μνεία του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων που διεκδικεί και ως τώρα κατέχει ο Όλι Ρεν.

Ταυτόχρονα έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Γαλλία σέβεται και εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες. «Δεν σκίζουμε τις Συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «τις εφαρμόζουμε με έξυπνο τρόπο ανάλογα με τις συνθήκες και τώρα για παράδειγμα έχουμε μικρή ανάπτυξη και μικρό πληθωρισμό».