Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και την πρώτη του Οκτωβρίου θα γίνει αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την τρόικα  στην Αθήνα. Σε αυτήν την αξιολόγηση θα κλείσουν με όλες τις λεπτομέρειες  οι υπάρχουσες μνημονιακές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες όπως είναι το ασφαλιστικό και τα εργασιακά ενώ θα συμφωνηθεί το ύψος του δημοσιονομικού κενού  και θα δοθεί η έγκριση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2015.  

Στην αξιολόγηση αυτή η κυβέρνηση θα προσέλθει με δύο σημαντικά επιχειρήματα. Το πρώτο είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και ο εκ νέου πλεονασματικός προϋπολογισμός που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο . 

Μέχρι όμως το τέλος του μήνα οπότε και η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί να ανακοινώσει το τέλος των αξιολογήσεων από την τρόικα και την απλή παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος από Task Force που θα εδρεύει στις Βρυξέλλες υπάρχουν τέσσερις κρίσιμες ημερομηνίες. 

Πρώτη ημερομηνία η 30η Αυγούστου όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με νέο δεδομένο την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης στη Γαλλία. Ο Αντώνης Σαμαράς λίγα εικοσιτετράωρα πριν την συνάντηση των υπουργών με την τρόικα στο Παρίσι θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους Ευρωπαίους ηγέτες και να αποσπάσει από αυτούς εκ νέου θετικά σχόλια για την ελληνική οικονομία .Τα θετικά αυτά σχόλια είναι δεδομένο ότι θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην συνάντηση του Παρισιού .Επιπλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είχε πρόβλημα να συζητήσει και για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους με δεδομένο ότι θα έχει ολοκληρωθεί θετικά η διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών. 

Δεύτερη κρίσιμη ημερομηνία είναι στις  2- 4 Σεπτεμβρίου, θα υπάρξει μια πρώτη συνάντηση της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής της τρόικας, στο Παρίσι, κατά την οποία αναμένεται να ανοίξουν όλα τα καυτά ζητήματα φοροελαφρύνσεις και χρέος. 

Στη γαλλική πρωτεύουσα, θα μεταβεί η πολιτική ηγεσία των βασικών υπουργείων που εμπλέκονται με το Μνημόνιο, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων αυτών, συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. 

Ακριβώς μια ημέρα μετά θα συνεδριάσει  το Euro Working Group όπου αναμένεται να συζητηθεί και η κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Το οικονομικό επιτελείο θα ήθελε να πάει σε αυτήν την συνεδρίαση έχοντας κλειστά όλα τα ζητήματα με την τρόικα

Τελευταία κρίσιμη ημερομηνία είναι η 12η  Σεπτεμβρίου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup με βασικό αντικείμενο την πορεία του ελληνικού προγράμματος .Αυτή η συνεδρίαση θα κρίνει εν πολλοίς και τον χρόνο άφιξης της τρόικας στην Αθήνα.