Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Από δυο γαλάζιους υπουργούς ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος να μην υποχωρήσουν κατά την διάρκεια της σύσκεψης στο Μαξίμου ενόψει της παριζιάνικης συνάντησης με την τρόικα. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζήτησε από τον Γιάννη Βρούτση να παραμείνει σταθερός στην γραμμή που έχει αποφασιστεί για εργασιακά και ασφαλιστικά, ενώ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη-που απουσίαζε- αξίωσε να μην κάνει καμία υποχώρηση στα μισθολογικά σκεπτόμενος σύμφωνα με συνεργάτες του πως εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα ανοίξουν νέες θύελλες για τον κυβερνητικό συνασπισμό. 

Το ΠΑΣΟΚ θα βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την τρόικα τρία επίμαχα ζητήματα. Το θέμα της αύξησης των δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία σε 100, το θέμα της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα καθώς δεν απέδωσε η εξίσωση στον φόρο του πετρελαίου θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης -, αντιθέτως μείωσε τα έσοδα του κράτους,-καθώς και το θέμα της μείωσης της έκτακτης εισφοράς.  «Το βασικό μας θέμα είναι να γίνουν οι ρυθμίσεις για να διευκολύνουμε τις δόσεις» έλεγε αργότερα ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην πρόταση του κόμματος του για αύξηση του αριθμού τους. 

Κύκλοι του ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την συνεδρίαση σχολίαζαν ότι για το κόμμα τους δεν τίθεται ούτε μπορεί να τεθεί θέμα για ζητήματα που αφορούν αλλαγή στον ασφαλιστικό νόμο, αλλαγή στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις) και βεβαίως για ζητήματα προστασίας της πρώτης κατοικίας. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας αργά το βράδυ με συνεργάτες του είπε ότι στην ατζέντα δεν μπήκε το θέμα των απολύσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο δημόσιος υπάλληλος δεν έχει λόγο για να φοβάται, αντιθέτως πρέπει να νιώθει ασφαλής». 

Για τον κ. Βενιζέλο το μεγάλο στοίχημα της συνάντησης στο Παρίσι είναι πρωτίστως σημειολογικό, προκειμένου να δοθεί το μήνυμα στην ελληνική κοινωνία ότι κάτι αλλάζει και ότι η χώρα μπαίνει οριστικά στην τελική ευθεία για έξοδο της από την κρίση.