Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Σε δύο επίπεδα θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για να ολοκληρωθεί η πιο κρίσιμη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να σηματοδοτήσουν και την αρχή των συζητήσεων για να υπάρξει οριστική λύση στο ζήτημα του ελληνικού δημόσιου χρέους. 

Όπως φάνηκε από το χθεσινό μίνι υπουργικό στο Μέγαρο Μαξίμου και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο newpost.gr κυβερνητική πηγή, η συζήτηση στο Παρίσι είναι το πρώτο στάδιο της διαπραγμάτευσης και θα γίνει σε «τεχνικό» επίπεδο, με την ελληνική πλευρά να παρουσιάζει συγκεκριμένα δεδομένα, στοιχεία και αριθμούς που θα αποδεικνύουν την ολοκλήρωση των δράσεων και των μεταρρυθμίσεων που είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας. 

Άλλωστε και η χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους υπουργούς που θα μεταβούν στη γαλλική πρωτεύουσα έγινε για να υπάρξει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης, με τον κ. Σαμαρά να ζητά από τα στελέχη του να πάνε καλά προετοιμασμένοι, έχοντας ακριβή δεδομένα μαζί τους.  

«Να είστε εξοπλισμένοι με τα πολύ καλά πρόσφατα στοιχεία στην οικονομία, όπως το νέο ιστορικό χαμηλό για τα ελληνικά 10ετή και 5ετή ομόλογα που καταγράφηκε σήμερα» φέρεται να τους είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τους ζήτησε παράλληλα να υπάρξει συντονισμός όλων των υπουργών και των υφυπουργών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση. «Να δουλέψετε σαν ομάδα για να φέρετε το καλύτερο αποτέλεσμα για τη χώρα» πρόσθεσε σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς. 

Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή έχει ολοκληρωθεί το 80% των δράσεων, με τις υπόλοιπες να «βρίσκονται σε καλό δρόμο». Ήδη τα περισσότερα στοιχεία έχουν σταλεί και αναμένονται οι παρατηρήσεις της τρόικας. Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι οι συζητήσεις μεταξύ του κάθε υπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών που θα διεξαχθούν στο κτίριο της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, αναμένεται να διαρκέσουν λίγες μόνο ώρες. 

Το δεύτερο επίπεδο περιλαμβάνει την πολιτική διαπραγμάτευση την οποία χειρίζεται το Μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός καθώς περιλαμβάνει το σχεδιασμό για τη σταδιακή φοροελάφρυνση των πολιτών και την αποκατάσταση των αδικιών. Η διαπραγμάτευση αυτή δεν αποτέλεσε αντικείμενο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης, ωστόσο συζητήθηκαν ορισμένα «ευαίσθητα» ζητήματα, όπως αυτό των πλειστηριασμών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στους κ.κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και Νίκο Δένδια που ήταν παρόντες να προχωρήσουν άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να προστατευθούν και επισήμως τα σπίτια των οικονομικά ασθενέστερων που αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία, ενόψει της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών. 

Η πρωτοβουλία θα ξεκινήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης αφού ο κ. Αθανασίου ανέλαβε να προετοιμάσει το νομικό έδαφος για την προστασία, όπως ειπώθηκε, των ανθρώπων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ώστε να μην χάσουν τα σπίτια τους. Οι παράμετροι και οι ειδικές συνθήκες για τον καθορισμό, με οικονομικούς όρους, της έννοιας «κοινωνικά ασθενέστεροι» θα διαμορφωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. 

Μάλιστα όπως ανέφερε αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Νίκος Δένδιας στους πολιτικούς συντάκτες «τα κόκκινα δάνεια αποτελούν το “κλειδί” για πολλά πράγματα», επισημαίνοντας ότι «έχουμε λάβει τις παρατηρήσεις από την τρόικα, οι οποίες δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Νομίζω θα συνεννοηθούμε» συμπλήρωσε ο υπουργός Ανάπτυξης δίνοντας και το κλίμα για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης.