Συνεχίζεται το έντονο παρασκήνιο για την επέτειο της 3ης Σεπτεμβρίου, με αφορμή την 40η επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς διαρροές για τις παρουσίες (ή απουσίες) των πρώην ηγετών του κινήματος.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη υποβαθμίζουν την απουσία του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου από τον «εορτασμό» και την ξεχωριστή εκδήλωση που ετοιμάζεται να οργανώσει, εκφράζοντας τη βούληση για παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου σε έκθεση του «Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου», υπό την προϋπόθεση ομιλίας του.

Σύμφωνα με τους κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη η κεντρική εκδήλωση για την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη είναι αυτή που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ στις 3/9 στο Ζάππειο, με καλεσμένες όλες τις δυνάμεις και όλα τα πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Προετοιμάζοντας τη σημαντική αυτή επέτειο των σαράντα χρόνων, οργανώσαμε πέρσι μεγάλο διήμερο επιστημονικό πολιτικό συνέδριο. Στην αντίστοιχη επέτειο του 2012 παρουσιάσαμε το επίκαιρο ιδεολογικό περιεχόμενο του ήλιου του ΠΑΣΟΚ, σημειώνεται.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το ΠΑΣΟΚ θέλοντας να αξιοποιήσει και να αναδείξει την έκθεση φωτογραφίας που οργανώνει το ίδρυμα Α. Παπανδρέου στο Ζάππειο, αποφάσισε να οργανώσει και την κεντρική εκδήλωση στο αίθριο του Ζαππείου. Η έκθεση φωτογραφίας είναι συνεπώς μια πολύ καλή προκαταρκτική εκδήλωση στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού».
 
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, κάλεσε προσωπικά τους  πρώην προέδρους Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου να παραστούν και φυσικά να απευθύνουν, εφόσον το επιθυμούν, χαιρετισμό όπως έγινε και πέρσι. Ο Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι έχει ανειλημμένη υποχρέωση  και θα απουσιάζει στο εξωτερικό ως ομιλητής σε συνάντηση της Royal Bank of Scotland στις 3 Σεπτεμβρίου. Ο Κ. Σημίτης θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
 
Στην απαντητική ηλεκτρονική του επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου, σημειώνεται ότι, του απηύθυνε εκ μέρους του Ιδρύματος πρόσκληση να παραστεί στα εγκαίνια.
 
Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη παρατηρούν ότι ο Ευ. Βενιζέλος θα το κάνει ευχαρίστως και φυσικά θεωρούν αυτονόητο ότι θα του ζητηθεί να απευθύνει χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης καθώς η πρόσκληση που του έχει απευθυνθεί το Ίδρυμα Α. Παπανδρέου,  δεν μπορεί να έχει το ίδιο περιεχόμενο με την πρόσκληση προς τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων του συνταγματικού τόξου, τον Πρόεδρο της Βουλής και άλλους θεσμικούς παράγοντες. 
 
«Η επέτειος της 3ης του Σεπτέμβρη είναι πάντα ευκαιρία συσπείρωσης του χώρου και αυτόν το χαρακτήρα του εορτασμού είναι αποφασισμένος να διαφυλάξει ο Ευ. Βενιζέλος» τονίζεουν οι κύκλοι του ΠΑΣΟΚ προσθέτοντας: «Άλλωστε την περίοδο αυτή η προσοχή όλων πρέπει είναι στραμμένη στα μεγάλα  εθνικά μέτωπα της οριστικής εξόδου από την κρίση και του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, Ανάπτυξης και Απασχόλησης : Συνάντηση με τρόικα στο Παρίσι, παρουσίαση οδικού χάρτη στη ΔΕΘ, συνεδρίαση Κυβερνητικού Συμβουλίου Απασχόλησης κοκ».