Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Η αποφυγή της παραμικρής αναφοράς στο ζήτημα των φοροελαφρύνσεων, που αποτελούν βασική παράμετρο στην πολιτική ατζέντα του Μεγάρου Μαξίμου, ή του ζητήματος των απολύσεων, που διχάζει την κυβέρνηση, από τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ενδεικτική της νέας στρατηγικής που υιοθετεί ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με στόχο την έξοδο της Ελλάδας από τη μνημονιακή περίοδο.

Η χθεσινή μακρά σύσκεψη, ενόψει της συνάντησης της ελληνικής αντιπροσωπείας με την τρόικα στο Παρίσι, έμοιαζε με... επανάληψη πριν τις εξετάσεις. Οι υπουργοί κλήθηκαν να δείξουν αν ξέρουν το μάθημά τους και πήραν τις τελευταίες οδηγίες για τον τρόπο αντιμετώπισης των sos που θα θέσει η τρόικα. Ωστόσο, η συζήτηση – όπως σημειώνουν στελέχη που συμμετείχαν – έμεινε στα ρηχά. Σαμαράς και Βενιζέλος απέφυγαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους, με την εξαίρεση μίας έντονης παρατήρησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να αρνηθεί με ένταση οποιαδήποτε νύξη της τρόικας σε ασφαλιστικό και εργασιακά.

Είναι σαφές ότι ο πυρήνας της διαπραγμάτευσης θα γίνει σε άλλο, υψηλότερο επίπεδο.

Το νέο δόγμα συνοψίζεται σε τρεις άξονες:

  • επιβεβαίωση προς την τρόικα της πρόοδου ως προς τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, παρουσίαση των μέτρων που έχουν υλοποιηθεί και πειστικές απαντήσεις για όσα εκκρεμούν, έργο που θα αναλάβουν οι υπουργοί
  • ανάδειξη της δημοσιονομικής προόδου της Ελλάδας και των μεγεθών του πλεονάσματος ώστε να αποτραπεί ένα νέο χρηματοδοτικό πακέτο, να απορριφθούν πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα και να αιτιολογηθεί επαρκώς η ελληνική θέση περί φοροελαφρύνσεων στη στενάζουσα από τους φόρους ελληνική κοινωνία. Το συγκεκριμένο μέρος θα αναλάβει το οικονομικό επιτελείο και ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ.Στ. Παπασταύρου που έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων αλλά και των στρατηγικών επιδιώξεων της κυβέρνησης
  • αποτροπή νέων επώδυνων παρεμβάσεων σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ξεκλείδωμα σειράς θετικών μέτρων και άνοιγμα της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους, με παράλληλη απεμπλοκή του ΔΝΤ από την Ελλάδα.

Το τελευταίο μέρος είναι που έχει ήδη αναλάβει, και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του, ο ίδιος ο κ. Σαμαράς. Πρόκειται για μία πολιτική διαπραγμάτευση που δεν εδράζεται σε κάποιο αντιμνημονιακό οίστρο αλλά στην πραγματικότητα των μεγεθών και στην προσπάθεια να εμπεδωθεί η εικόνα ότι η Ελλάδα έκανε τα μαθήματά της και, πλέον, νομιμοποιείται να ζητήσει την καλή βαθμολόγηση των εταίρων.

Η στρατηγική Σαμαρά δεν στηρίζεται μόνον στο αυξημένο κύρος που ο ίδιος έχει οικοδομήσει στο εξωτερικό, κατά τη διετή πρωθυπουργία του. Αλλά και στην επιδίωξη οι όποιες καλές ειδήσεις να πιστωθούν στον ίδιο και τους συνεργάτες του, κάτι που εφόσον συμβεί θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό και το πολιτικό κλίμα για την κυβέρνηση. Άλλωστε, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι αν και σε κοινή κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θέλουν να κάνουν εκλογικό ταμείο, σε περίπτωση θετικών μέτρων, προφανώς κάθε κόμμα για τον εαυτό του και χωρίς διάθεση να χαρίσει πόντους στο άλλο.

Ο κ. Σαμαράς δεν άφησε, όλους τους τελευταίους μήνες, να πάει χαμένη ακόμη και η πιο μικρή ευκαιρία για μία δια ζώσης συζήτηση με τους ευρωπαίους εταίρους και τους επικεφαλής στα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Φρανκφούρτη.

Η προσωπική χημεία που έχει αναπτυχθεί όχι μόνον με τον Ζ.Κ. Γιουνκέρ και την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και με τον ιταλό Ρέντσι, τον Πορτογάλο Κοέλιο αλλά και οι ανοικτές πόρτες σε στελέχη όπως ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Πιερ Μοσκοβισί και άλλοι αναμένεται επίσης να παίξουν το ρόλο τους...