current views are: 2

29 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση04:06

Προσδοκίες Παρισίων, γκρίνιες Αθηνών για την κυβέρνηση

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να επενδύει σημαντικά στην προπαρασκευαστική συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι προκειμένου να σηματοδοτήσει την πορεία εξόδου από τα μνημόνιο και την αναστροφή της υφεσιακής πορείας των τελευταίων ετών, στην Αθήνα οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων – κυρίως δε αυτή της Νέας Δημοκρατίας – εμφανίζονται σε αναταραχή. 

Δημοσίευση 04:06’
αρθρο-newpost

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να επενδύει σημαντικά στην προπαρασκευαστική συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι προκειμένου να σηματοδοτήσει την πορεία εξόδου από τα μνημόνιο και την αναστροφή της υφεσιακής πορείας των τελευταίων ετών, στην Αθήνα οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων – κυρίως δε αυτή της Νέας Δημοκρατίας – εμφανίζονται σε αναταραχή. 

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Τη στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να επενδύει σημαντικά στην προπαρασκευαστική συνάντηση με την τρόικα στο Παρίσι προκειμένου να σηματοδοτήσει την πορεία εξόδου από τα μνημόνιο και την αναστροφή της υφεσιακής πορείας των τελευταίων ετών, στην Αθήνα οι κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων – κυρίως δε αυτή της Νέας Δημοκρατίας – εμφανίζονται σε αναταραχή

Οι προσδοκίες που επενδύονται στις διαπραγματεύσεις των Παρισίων, συνυπάρχουν με έντονες γκρίνες εν Αθήναις, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από το Μαξίμου, το οποίο πάντως θεωρεί ότι μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση. 

Ο ΕΝΦΙΑ που, παρά τις «διορθώσεις» παραμένει ένας βαρύς και, κυρίως, μόνιμος φόρος δοκιμάζει τους γαλάζιους βουλευτές που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους. Παράλληλα, το σενάριο μείωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης μπορεί να ξεγελά κάποιους και να εμφανίζεται ως βελτίωση, ωστόσο οι βουλευτές δεν ξεχνούν ότι επρόκειτο για ένα προσωρινό, κατά τα λοιπά, μέτρο το οποίο, βάσει της νομοθεσίας, θα πρέπει να λήξει στα τέλη του 2014. Η παράτασή του, συνεπώς, έστω και με μειωμένο συντελεστή δεν θα περάσει εύκολα από τους βουλευτές και την κοινή γνώμη, που εξαντλεί όλα τα φοροδοτικά περιθώρια που έχει.

Οι διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται βέβαια να καταψηφιστούν από τη Βουλή. Ωστόσο, θα υπάρξουν έντονες διαφοροποιήσεις από τους βουλευτές. Η χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας διατάξεων του νόμου (σ.σ. όπως είχε πράξει και για το ζήτημα του ΕΕΤΗΔΕ), αλλά και οι αναφορές στελεχών, όπως ο Κ. Χατζηδάκης, στο πρόβλημα με τα κλειστά – ανοίκιαστα διαμερίσματα είναι ενδεικτικές των απόψεων της γαλάζιας Κ.Ο. 

Την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου εξετάζονται τα περιθώρια που υπάρχουν για κάποιες επιπλέον ελαφρύνσεις στο φόρο, προκειμένου να τις παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, κάθε ελληνική πρωτοβουλία τελεί, προφανώς, υπό τη συμφωνία της τρόικας ενώ, όπως αναγνωρίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, κάθε αλλαγή σε ένα σημείο του φορολογικού (πχ ΕΝΦΙΑ) επηρεάζει τη συνολική εικόνα και, συνεπώς, υπό προϋποθέσεις αποδυναμώνει την ελληνική θέση υπέρ της εφαρμογής άλλων φοροελαφρύνσεων, εν προκειμένω στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και την εισφορά αλληλεγγύης. 

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη καταστρώσει το σχέδιό του ενόψει των διαβουλεύσεων με την τρόικα και τους πιστωτές της χώρας, με τον ίδιο να αναλαμβάνει το κομμάτι της πολιτικής διαπραγμάτευσης, στοχεύει σε μικρά (φοροελαφρύνσεις, αύξηση δόσεων) και μεγάλα (αποφυγή νέου μνημονίου, ρύθμιση χρέους κ.ο.κ.) νέα, ωστόσο δεν παραγνωρίζει ότι μπορεί να απαιτηθούν και δύσκολα μέτρα από πλευράς δανειστών. Και είναι το τελικό ζύγι που θα δώσει τον τόνο της επιτυχίας ή αποτυχίας του εγχειρήματος…


σχετικα αρθρα