Γράφει η Ελένη Καλογερόπουλου  

Το στίγμα των κινήσεων που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση έδωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης ενώ στην Κουμουνδούρου συνεχίζονται οι συζητήσεις για το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Δεν μπορούμε να έχουμε έξοδο από τη κρίση με πολιτικές λιτότητας και εσωτερική υποτίμηση, αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί μόνο υπέρ των δανειστών πρέπει να τερματίσουμε το μνημόνιο που είναι η πηγή του προβλήματος» είπε στην συνέντευξη του  στο « Κόκκινο» ο  Γιάννης Δραγασάκης.  

Ο υπεύθυνος της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμα ότι η χώρα «δεν μπορεί να βγει από την κρίση χωρίς να υπάρχει πολιτική που επιδιώκει διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους» ενώ επανέλαβε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για πολιτική ανατροπή σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους και τη δημιουργία μετώπου των χρεωμένων χωρών. 

Ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε ότι η αρχή πρέπει να γίνει από το «τερματισμό του μνημονίου που αποτελεί τη πηγή του προβλήματος» και στην συνέχεια παρουσία τα βήματα που θα κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην περίπτωση που έρθει στην εξουσία. 

Συγκεκριμένα θα εφαρμόσει: 

  • Ρήτρα ανάπτυξης με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους
  • Δέσμη μέτρων που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της οικονομίας (αποκατάσταση κατώτατου μισθού, βιώσιμες φορολογικές ελαφρύνσεις με επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και επιστροφή φόρου) 
  • Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ύψους 5 δις ευρώ για τη δημιουργία 200.000 με 300.000 θέσεων εργασίας. Τα χρήματα που θα δοθούν για το πρόγραμμα θα επιστραφούν στο δημόσιο με αύξηση των εισφορών στα ταμεία.
  • Καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία του κράτους. 
  • Ρύθμιση των κόκκινων δανείων. 

Αναφερόμενος ακόμα στην πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση Σαμαρά  επεσήμανε ότι γίνεται μία προσπάθεια εντυπώσεων ώστε να καλλιεργηθεί ένα καλύτερο προεκλογικό κλίμα  και πρόσθεσε «η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα φορολόγηση με περιτύλιγμα φοροελαφρύνσεων».