Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος  

Τη διεύρυνση και σε δυνάμεις του κέντρου, εκτός από τις ζυμώσεις στα δεξιά της ΝΔ, εισηγούνται στον πρωθυπουργό κεντρικοί παράγοντες της κεντροδεξιάς. Σε μια περίοδο κατά την οποία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αμφιταλαντεύονται για την ιδεολογική φυσιογνωμία του κόμματος, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού βρίσκουν ενδιαφέρουσες τις εισηγήσεις για διεύρυνση του κόμματος με συγκεκριμένα στελέχη που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο του κοινωνικού κέντρου. 

Πολλοί θυμούνται τον άλλοτε πανίσχυρο πρόεδρο της Γαλλίας, τον κεντροδεξιό Νικολά Σαρκοζί και λένε ότι μια τέτοια διεύρυνση μπορεί να γίνει όπως ο «Σαρκό» αξιοποίησε σε κυβερνητικά πόστα στελέχη του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

Οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει αρκετά στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος και πολλά στελέχη προκρίνουν την οδό της διεύρυνσης και προς το κέντρο, θεωρώντας ότι μόνο ζημιά κάνει η ζύμωση μόνο για δεξιά στροφή.  

Ορισμένα στελέχη με εμπειρία τονίζουν τον όρο «διπολισμός» ως απάντηση στον δικομματισμό που φθίνει, αλλά και την Κεντροδεξιά ενάντια στην Κεντροαριστερά. Με αυτό το σκεπτικό, το επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση της Κεντροδεξιάς και το οριστικό τέλος του αποκαλούμενου εκλογικού «μεσαίου χώρου», ενώ άλλοι σημειώνουν την ανάγκη για επανεπιβεβαίωση των διαχωριστικών γραμμών δεξιάς- Αριστεράς, σε ιδεολογικό και σε κοινωνικό επίπεδο.  

Πάντως μέχρι στιγμής στις παρασκηνιακές συζητήσεις στη ΝΔ προκρίνεται η θεωρία του «διπολισμού». Δηλαδή προκρίνουν ένα σχέδιο διεύρυνσης κατά τα πρότυπα Σαρκοζί, επιδιώκοντας να αλώσουν πολιτικά κέντρο με βασικό στόχο την ενσωμάτωση στελεχών. 

Όλα αυτά συζητούνται το τελευταίο διάστημα σε συναντήσεις υπουργών, αλλά και σε ενδιαφέρουσες συνάξεις παραγόντων του δημοσίου βίου. Μάλιστα, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου τα οποία θεωρούνται κοινής αποδοχής συζητούν πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα με ορισμένα κεντρώα στελέχη για τα οποία υπάρχει θετική εικόνα και κρίνονται ως τα πιο κατάλληλα για να ενσωματωθούν στη νέα «κεντροδεξιά παράταξη», όπως την ονομάζουν. 

Τα στελέχη αυτά μπορούν, όπως λέγεται, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη ΝΔ έχουν «κεντρώα» φυσιογνωμία και δεν προκαλούν αρνητικά ανακλαστικά στη βάση του κυβερνώντος κόμματος.