current views are: 2

29 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση15:21

Μετά το καλοκαιρινό… διάλειμμα, «καζάνι που βράζει» και πάλι η ΔΗΜΑΡ

Επανήλθαν για τα καλά οι εσωκομματικές τριβές στη Δημοκρατική Αριστερά, μετά τη θερινή «ραστώνη». 

Δημοσίευση 15:21’
αρθρο-newpost

Επανήλθαν για τα καλά οι εσωκομματικές τριβές στη Δημοκρατική Αριστερά, μετά τη θερινή «ραστώνη». 

Επανήλθαν για τα καλά οι εσωκομματικές τριβές στη Δημοκρατική Αριστερά, μετά τη θερινή «ραστώνη». 

Τα σενάρια για την ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Φώτη Κουβέλη για την Προεδρία της Δημοκρατίας προκάλεσαν σχετικό διχασμό, ο οποίος σήμερα κλιμακώθηκε -όπως αναμενόταν- για το επερχόμενο συνέδριο το φθινόπωρο.

Αυτό, πιθανότατα, θα διεξαχθεί στις αρχές Οκτωβρίου, 2 έως 5 του μηνός, έπειτα από τη σχετική πρόταση στην οποία κατέληξε η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, στη σημερινή της συνεδρίαση, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αύριο στην Κεντρική Επιτροπή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο στελέχη του Αριστερού Δικτύου όσο και βουλευτές (Δ. Αναγνωστάκης, Μ. Γιαννακάκη, Γ. Κυρίτσης) έθεσαν ζήτημα να αποφασιστεί το αν η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ ή κατά των πρόωρων εκλογών, ενόψει της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι αυτό θα πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο πολιτικό χρόνο, σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της περιόδου και τις ασκούμενες πολιτικές.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ συζήτησαν, για τις πολιτικές εξελίξεις και τον πρώτο κύκλο συναντήσεων  με κόμματα και κινήσεις για την Κεντροαριστερά  και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση σημειώθηκαν αρκετές απουσίες. Μετά τις εργασίες της οι Γρηγόρης Καραγρηγορίου, Μυρσίνη Λιοναράκη, Βασίλης Μανδαράκης, Ντόρα Τσικαρδάνη, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και ο Σπύρος Λυκούδης (που δεν ήταν παρών στη συνεδρίαση) δημοσιοποίησαν κείμενο που κατέθεσαν για αναβολή του συνεδρίου στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνουν:

Μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα η ΔΗΜΑΡ βρέθηκε και παραμένει σε πολύ δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας όχι απλώς, όπως ήταν αναμενόμενο, πολιτικά αδιέξοδα αλλά δυστυχώς και μεγάλα υπαρξιακά ερωτήματα. 
Όσοι ανήκαμε στην μετασυνεδριακή μειοψηφία αντιμετωπίσαμε από την πρώτη ώρα την μεγάλη ήττα με συναίσθηση ευθύνης και σοβαρότητας, δεν επιζητήσαμε οποιαδήποτε αναγνώριση και δικαίωση των απόψεων που είχαμε διατυπώσει – άλλωστε τι αξία έχει η δικαίωσή μας μέσα στην συντριβή – σταθήκαμε με συντροφική αλληλεγγύη απέναντι στην ηγετική ομάδα παρά την ευθύνη της για τις πολιτικές που οδήγησαν στην κατάρρευση και προσπαθήσαμε να αναζητήσουμε λύσεις. 
Η απάντηση της πλειοψηφίας απέναντι σε αυτήν την συνετή και υπεύθυνη στάση, ήταν προκήρυξη άμεσα συνεδρίου τον Σεπτέμβριο χωρίς, κατά γενική ομολογία, να υπάρχουν ούτε οι ελάχιστες προϋποθέσεις συγκρότησής του. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην σημερινή του κατάσταση, το κόμμα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αξιόπιστο Συνέδριο. 
Θα αποφύγουμε σήμερα οποιαδήποτε κρίση για τους λόγους που ώθησαν την πλειοψηφία σε αυτήν την ακατανόητη επιλογή, για να αποφύγουμε κάθε οξύτητα και αντιπαράθεση. Σκοπός της παρέμβασής μας με την δήλωση αυτή είναι να ζητήσουμε, έστω τώρα την ύστατη ώρα, η Κ.Ε. να αναστείλει την διεξαγωγή του συνεδρίου και να το προσδιορίσει σε απώτερο χρόνο, όταν θα έχουν διαμορφωθεί τα αντικειμενικά δεδομένα της επόμενης περιόδου. 

Όταν θα ξέρουμε δηλαδή επισήμως τις περί την Προεδρία της Δημοκρατίας προθέσεις ίσως και προτάσεις όλων των κομμάτων, όταν θα έχουν επίσης διαμορφωθεί προθέσεις αλλά και προτάσεις για τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, όταν θα έχουμε ευκρινέστερα διαμορφωμένο το πολιτικό κλίμα, όταν τελικώς θα έχουμε πιο καθαρό το ζήτημα ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών ή όχι. 
Είναι υποχρέωση της πλειοψηφίας να μην οδηγήσει την ΔΗΜΑΡ σε μία προβληματική διαδικασία, με την απουσία ενός σημαντικού τμήματος του κόμματος, και κυρίως χωρίς αποσαφηνισμένους προσανατολισμούς. 
Το κόμμα δεν έχει σαφές σχέδιο και δεν θα το αποκτήσει σε Συνέδριο που θα συγκληθεί χωρίς τον αναγκαίο χρόνο για ευρύτερη συζήτηση στις γραμμές του, δηλαδή χωρίς στοιχειώδεις Συνεδριακές προδιαγραφές. Το Συνέδριο είναι ύψιστη κομματική διαδικασία. Ας σταθούμε σοβαροί απέναντί του. 
Η ευθύνη της πλειοψηφίας αυτήν την ώρα είναι μεγάλη. 

Ας αποφευχθεί η διάπραξη ενός ακόμα λάθους, με τις συνέπειες που θα έχει. 
Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε σήμερα τίποτα περισσότερο από αυτήν την έκκληση.


σχετικα αρθρα