Διμερείς επαφές είχε χθες στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στην ορκωμοσία του νέου Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Βενιζέλος είχε κατ' ιδίαν επαφές με τον κ. Ερντογάν, ενώ συνομίλησε και με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον, από σήμερα, υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σημαντικό σημείο της επίσκεψης Βενιζέλου στην Άγκυρα ήταν το γεγονός ότι προβλήθηκε το Κυπριακό στο περιθώριο των τελετών για την έναρξη της θητείας του Ερντογάν ως Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επέδωσε συγχαρητήρια επιστολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, γεγονός που στάθηκε αφορμή να θέσει θέμα Κυπριακού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι αυτό συνιστά «κλειδί» και για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κατά την τοποθέτησή του στην τελετή ορκωμοσίας, κ. Βενιζέλος υπογράμμισε το «σημαντικό ρόλο της Τουρκίας» σε ζητήματα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, τονίζοντας ότι η Άγκυρα «δεν πρέπει να είναι μέρος του προβλήματος».

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε στην τελετή συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο που παρευρίσκονταν. Είχε επίσης σειρά επαφών με ηγέτες και υπουργούς χωρών όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, η Αρμενία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Αλβανία, η Μαλαισία και το Αφγανιστάν.