Για την ουκρανική κρίση τοποθετήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του πριν αρχίσει το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που διεξάγεται στο Μιλάνο.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι «πρέπει να φύγουμε από την ένταση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία», συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που να είναι σύμφωνη και με τη διεθνή νομιμότητα αλλά και με τις απαιτήσεις και τις αγωνίες των πολιτών της Ουκρανίας».

Υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί η «κλιμάκωση για μια ακόμη φορά στην Ουκρανία» και να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις μιας πολιτικής και θεσμικής λύσης που να δίνει μία απάντηση σε όλες τις περιφέρειες, σε όλες τις εθνοτικές ομάδες, σε όλες τις θρησκευτικές κοινότητες, σε όλους τους πολίτες της Ουκρανίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Ιράκ και τη Γάζα.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία να διατηρήσουμε την εκεχειρία στη Γάζα, να δώσουμε ξανά την ευκαιρία στο διάλογο, γιατί πρέπει να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα αυτό, που είναι η μήτρα όλων των άλλων προβλημάτων στον χώρο της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής» είπε και προσέθεσε:

«Και ταυτόχρονα πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε την εδαφική υπόσταση, την εδαφική ακεραιότητα και την κρατική υπόσταση του Ιράκ».

Παράλληλα, ο κύριος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «ο κοινός παρανομαστής όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε στη λεγόμενη Νότια Γειτονία - στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη - είναι η αμφισβήτηση υφισταμένων κρατών. Η διάλυση, η τάση διάλυσης υφισταμένων κρατών και αλλαγής του χάρτη. Και αυτό, μέσα από την μετατροπή μιας τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως είναι το περιβόητο ISIL, σε ένα δήθεν τρομοκρατικό κράτος».