Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με δυο κρίσιμους φακέλους στις αποσκευές του έφθασε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου οι Ευρωπαίοι ηγετες θα αναζητήσουν τους διαδόχους της Καθριν Αστον, του Χοακιν Αλμούνια, του Όλι Ρεν και των άλλων μελών της Κομισιόν.

Ο πρώτος φάκελος που έχει μαζί του ο κ. Σαμαρας αφορά το χαρτοφυλάκιο του υποψήφιου Ελληνα Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και ο δεύτερος την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής

Ήδη πριν μεταβεί στη βελγική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός είχε ξεκινήσει την προεργασία για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και στα δυο ζητηματα, ανοίγοντας ενα κύκλο επαφών με ξένους αξιωματούχους στην Αθήνα, οπως με τον νεο Πρόεδρο του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και προτεινόμενο ως επίτροπο (πιθανότατα για τη θεση του Όλι Ρεν) Πιερ Μοσκοβισί και το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της Ευρωπαικης Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ. 

Η προσπάθεια αυτη ενισχύθηκε και με τηλεφωνικές επικοινωνιες που είχε ο κ. Σαμαρας με τις Βρυξέλλες και άλλες Ευρωπαϊκές πρωτευουσες και θα συνεχιστεί σημερα με τις επαφές που θα εχει απο κοντά με τον νεο Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιουνκερ και τους άλλους Ευρωπαίους ηγετες στη Σύνοδο Κορυφης της Ε.Ε., η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ελλαδος. 

Νωρίτερα στις 14:00 θα εχει προηγηθεί η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαικου Κομματος, όπου θα υπάρξει μια πρώτη γεύση του κλίματος και των ισορροπιών που θα επικρατήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. 

Σχετικά με το χαρτοφυλάκιο στην νεα Επιτροπη Γιουνκέρ, η ελληνικη πλευρα ενδιαφέρεται έντονα για κάποιο που αφορά άμεσα τα συμφέροντα της χωρας, οπως ειναι αυτο της μετανάστευσης. Μεγάλο βάρος δίνεται και στα βήματα που θα γίνουν για το "ελληνικό ζήτημα", τα οποία θα πρέπει να ειναι ιδιαιτέρως προσεκτικά και συγκεκριμένα, με τον πρωθυπουργο να χειρίζεται ο ίδιος την πολιτικη παράμετρο στις συζητήσεις με τους δανειστές και εταίρους μας.  

Η στρατηγική της ελληνικης πλευράς στηρίζεται στη λογική της "ισορροπίας", που μεταφράζεται στο δόγμα "οχι ρήξη με τους δανειστές καθως η χωρα χρειάζεται ακόμη χρήματοδοτηση, αλλα παράλληλα σταδιακή απεμπλοκη απο την τροικα και αποκατάσταση των αδικιών". Οι επιτυχίες στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και το θετικό κλίμα των αγορών για τη χωρα, ειναι τα τρία βασικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσει η ελληνικη κυβερνηση για να αλλάξει η "σφιχτη" σχέση με την τροικα και να ληφθούν μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες.  

Τα επιχειρήματα αυτά άλλωστε αναμένεται να αναφέρει σημερα στους ομολόγους του ο πρωθυπουργός, με δεδομένο οτι εχει αναλάβει ο ίδιος σε ανώτατο επίπεδο το βάρος της πολιτικής διαπραγμάτευσης, καθως στο Παρίσι η κυβερνητικη αποστολή αυτο που θα επιδιώξει κατα την "τεχνικού" χαρακτήρα συζητηση που θα γίνει, ειναι να υπάρξει, με βάση τα πραγματικά δεδομένα που θα παρουσιαστούν, ενα είδος "νομιμοποίησης" του ελληνικού σχεδιασμού.