Την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση, σχετικά με τα σενάρια περί υποψηφιότητας του για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, έκανε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ο Φώτης Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, χωρίς να αποκλείσει κανένα ενδεχόμενο, επανέλαβε πως το θέμα δεν είναι του παρόντος και πώς θα πρέπει να αντιμετωπισθεί στον κατάλληλο χρόνο και σε συνάρτηση με την πολιτική συγκυρία που θα διαμορφωθεί και τις ασκούμενες πολιτικές, ενω ζήτησε να σταματήσει το μικροκομματικό παιχνίδι, όπως είπε με τους θεσμούς.

«Πρώτον, κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς δεν είναι αποδεκτό. Κανένα κομματικό μικροσυμφέρον δεν μπορεί να κατισχύσει των θεσμών. Η ελληνική Δημοκρατία είναι μία ώριμη δημοκρατία που έχει σταδιακά κατακτήσει με το χρόνο το επίπεδο. Δεύτερον, το θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας είναι ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων. Θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο και αυτός ο χρόνος δεν είναι τώρα. Τρίτον, το ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Όσον αφορά στα εσωκομματικά της ΔΗΜΑΡ, ο πρόεδρος του κόμματος υπογράμμισε την  ανάγκη αυτόνομης πορείας της ΔΗΜΑΡ και την σύναψη συμμαχιών για να επικρατήσουν προοδευτικές επιλογές για την χώρα, ασκώντας κριτική τόσο στην τακτική του ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κυβερνητική πρακτική.

Ακόμη, επανέλαβε τα δώδεκα σημεία που πρότεινε, στίς αρχές του καλοκαιριού, για διάλογο, ως βάση για την προοδευτική διακυβέρνηση και διαβεβαίωσε ότι το συνέδριο του κόμματος θα είναι ανοικτό και χωρίς προειλλημένες αποφάσεις.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική με έμφαση στην ανάπτυξη, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι αναγκαία συνθήκη για τον υπέρβαση της κρίσης με λύσεις όπως τα ευρωομόλογα, η αύξηση των πανευρωπαϊκών δημοσίων δαπανών, η λήψη μέτρων προσφοράς χρήματος, η μείωση της φορολογικής πίεσης προς τα νοικοκυριά χαμηλής και μεσαίας αγοραστικής δύναμης, αποτελούν αδήριτη ανάγκη.

«Βασικός στόχος και συνάμα διεκδίκηση της ελληνικής κυβέρνησης οφείλει να είναι η κατοχύρωση της αυτονομίας της ελληνικής πολιτικής και η μετεξέλιξη της επιτήρησης της τρόικα σε έλεγχο αποτελεσμάτων», τόνισε προθέτοντας ότι εγκαίρως η Δημοκρατική Αριστερά είχε κάνει λόγο για την ανάγκη συντεταγμένης απεμπλοκής από το μνημόνιο στο θεσμικό επίπεδο.

«Στόχος για εμάς αυτής της αυτονομίας δεν είναι να λυθούν τα χέρια του ελληνικού πολιτικού συστήματος για να ανοίξει τους κρουνούς των πελατειακών σχέσεων, των προσωποποιημένων και συλλογικών εκδουλεύσεων και της ικανοποίησης αιτημάτων διαφόρων ομάδων πίεσης και συμφερόντων. Αυτό θα ήταν καταστροφικό και θα διαιώνιζε τον φαύλο κύκλο της κρίσης.

Στόχος είναι η αλλαγή του μίγματος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ώστε να υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή με αποδοτικό και δίκαιο τρόπο και να οδηγηθούμε στη δημοκρατική έξοδο από την κρίση. «Όσο λάθος είναι είναι ένα «success story» με 30% ανεργία, άλλο τόσο λάθος είναι μια δογματική καταστροφολογία, που υποτιμά τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος και κυριαρχείται από στερεότυπα του παρελθόντος. Οι μεταρρυθμίσεις που σήμερα προωθούνται πρέπει να αντικατασταθούν από δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που θα ανακόψουν την καθοδική πορεία, θα αντιμετωπίσουν τις παθογένειες και θα οδηγήσουν σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικοοικονομικής οργάνωσης», είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ καταδίκασε τις ομοφοβικές και ρατσιστικές επιθέσεις, τονίζοντας:

«Είναι ανησυχητικές ενδείξεις πως η κοινωνία συντηρητικοποιείται, πως ο μισαλλόδοξος λόγος βρίσκει ευήκοα ώτα. Η παρατηρούμενη έξαρση ρατσιστικών επιθέσεων δεν είναι άσχετη με την άνοδο του ναζιστικού μορφώματος που αποτελεί εχθρό της ανοιχτής, ελεύθερης, ανεκτικής και φιλικής προς όλες και όλους κοινωνίας. Θα είμαστε σταθερά απέναντί τους… Στο σημείο αυτό έχει θέση η σύγχρονη αντιρατσιστική νομοθεσία, η οποία, με την κατάλληλη ποινική μεταχείριση των εγκληματιών ρατσισμού, μπορεί και πρέπει να στείλει μήνυμα μηδενικής ανοχής στα εγκλήματα μίσους. Είχαμε επιμείνει και επιμένουμε στο ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου».