Την πεποίθηση πως η τρόικα δεν πρόκειται να επιμείνει σε νέα μέτρα αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.

Σε συνέντευξή του στους «New York Times», λίγες ημέρες πριν τις προπαρασκευαστικές επαφές με την τρόικα στο Παρίσι και την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο κ. Χαρδούβελης διεμήνυσε ότι οι δανειστές «έχουν κίνητρο να αφήσουν την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί, καθώς έτσι μπορούμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα το χρέος μας». Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο ίδιος, σχεδιάζει προσφυγή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές με μία νέα έκδοση ομολόγων τις επόμενες εβδομάδες, την τρίτη φορά που θα αναζητήσει κεφάλαια μετά από τέσσερα χρόνια που οι αγορές ήταν ουσιαστικά κλειστές για την Ελλάδα.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ευρύτερα η Ευρωζώνη - η στασιμότητα στην Ιταλία και τη Γαλλία και η πολιτική διαμάχη για τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική πειθαρχία που υποστηρίζει η Γερμανία - θα ωφελήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «καθιστούν αναγκαία μία επεκτατική νομισματική πολιτική που διατηρεί τα επιτόκια και το κόστος δανεισμού χαμηλά».

Στην ερώτηση, αν οι ελεγκτές της τρόικας θα έχουν σκληρή θέση, όταν έρθουν στην Αθήνα, για τα θέματα του προϋπολογισμού, ο κ. Χαρδούβελης αντέδρασε, σημειώνοντας ότι οι διεθνείς πιστωτές αρχικά αμφισβητούσαν τις προβλέψεις της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, για να αποδειχθεί την 'Ανοιξη ότι είχαν λάθος. «Ελπίζω ότι διδάχθηκαν από αυτό και ότι δεν θα επιμείνουν τόσο πολύ στα δημοσιονομικά», δήλωσε , προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα υπονομευθεί από όποιους «νέους επαχθείς στόχους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χαρδούβελης πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να καταρτίσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα εστιάζει τους τομείς της γεωργίας και της ναυτιλίας, προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να υπάρξει μεγαλύτερη ποικιλία στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της χώρας μας.

Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, το οποίο θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στην επικείμενη αξιολόγηση, ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως στόχος της Ελλάδας είναι να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησής του, μέσω μείωσης των επιτοκίων και επιμήκυνσης των δανείων στήριξης. «Το χρέος μας είναι μεγάλο, αλλά και πολύ μακροπρόθεσμο, οπότε εύκολα εξυπηρετούμενο», σημείωσε.

Για τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Χαρδούβελης τόνισε πως η Ελλάδα έχει ήδη «υλοποιήσει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις», δηλώνοντας ότι η επόμενη φάση θα είναι να σταθεροποιηθούν, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει οπισθοδρόμηση.

Μάλιστα, ο ίδιος εκτίμησε πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα είναι πιο αποτελεσματική στο μέλλον, «ακριβώς επειδή η τρόικα δεν θα είναι στο λαιμό μας», αλλά στο παρασκήνιο.

Οι Έλληνες είναι υπερφορολογημένοι, δήλωσε ο υπουργός, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να προηγηθεί η ανάπτυξη πριν την ανακούφιση από τη φορολογία. Πιθανόν, όμως, θα υπάρξουν ενέργειες για να αμβλυνθούν κάποιες «ακραίες καταστάσεις» - όπως στην περίπτωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, όπου υπήρξε υστέρηση των εσόδων έναντι του στόχου, ενώ αυτός είχε αρνητικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον, επειδή οι Έλληνες στράφηκαν στην καύση ξύλων για τη θέρμανση των σπιτιών τους, σημειώνει το δημοσίευμα.