Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος 

Μία ιδιαίτερη «παράδοση» τείνουν να δημιουργήσουν οι τελευταίοι γενικοί διευθυντές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αφού μετά ή και κατά τη διάρκεια της θητείας τους στο νο. 1 του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού έχουν περιπέτειες με τη Δικαιοσύνη. 

Η Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, που βρίσκεται στο «τιμόνι» του Ταμείου από τον Ιούλιο του 2011, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, εξαιτίας του σκανδάλου Ταπί, που την κυνηγά από την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί. Συγκεκριμένα, εξετάζεται εάν καταχράστηκε την εξουσία της, εγκρίνοντας την καταβολή αποζημίωσης ύψους 405 εκατ. ευρώ στον γάλλο επιχειρηματία και στενό φίλο του πρώην προέδρου το 2008, σε υπόθεση διαιτησίας, κατά τη διαμάχη του με την τράπεζα Le Credit Lyonnais (LCL). H Λαγκάρντ κατηγορείται για αμέλεια, η δικαστική έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ να ανακρίνεται πριν από από μερικές ημέρες από τις γαλλικές αρχές. Η ίδια απάντησε ξεκάθαρα αρνητικά, για το εάν σκοπεύει να παραιτηθεί από τη θέση της. 

Το Ταμείο δεν προχώρησε σε κάποιο σχόλιο, όμως, όπως ανέφερε την Πέμπτη ο εκπρόσωπός του Τζέρι Ράις, θα συγκληθεί το διοικητικό του συμβούλιο για το θέμα, με την Λαγκάρντ να δίνει εξηγήσεις. Το Ταμείο, πάντως, φαίνεται να στηρίζει προς το παρόν τη γαλλίδα πρώην υπουργό Οικονομικών. Εάν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η υπόθεση για την Λαγκάρντ, δεν θα της στερήσει μόνο τη θέση στην Ουάσινγκτον, αλλά και θα μπλοκάρει και κάθε ενδεχόμενη σκέψη της να διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας το 2017.

Όλα χάθηκαν για τον Στρος-Καν

Την σκέψη αυτή είχε για τα καλά στο μυαλό του ο προκάτοχός της, Ντομινίκ-Στρος Καν, όμως μέσα σε μερικές ημέρες το Μάιο του 2011 έχασε και τα πάντα. Τότε η σύλληψη υπό την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης κατά της καμαριέρας, Ναφισάτου Ντιαλό στο ξενοδοχείο Sofitel της Νέας Υόρκης, τον οδήγησε προσωρινά στη φυλακή της νήσου Ράικερς. Λίγες μέρες αργότερα, υπέβαλε την παραίτησή του από το ΔΝΤ «θέλοντας να προστατέψει τον οργανισμό». Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες εναντίον μου, αλλά με μεγάλη απογοήτευση αισθάνομαι ότι πρέπει να παραιτηθώ». 

Το όνειρο της αναμέτρησης με τον Νικολά Σαρκοζί για την γαλλική προεδρία έναν χρόνο αργότερα, έλαβε άδοξο τέλος, γεγονός οδυνηρό για τον DSK, αν τεθεί υπόψην ότι ήταν φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, για να γίνει κάτοικος του μεγάρου των Ηλυσίων. Ο Στρος-Καν, πάντως, δεν είχε μόνο τη δικαστική περιπέτεια αυτή, αφού, συνελήφθη και για υπόθεση μαστροπείας και οργίων στη Λιλ της Γαλλίας, χωρίς όμως να αντιμετωπίσει περαιτέρω προβλήματα στη συνέχεια. 

Το φιάσκο της Bankia και ο πρώην «τσάρος» Ράτο

Πριν αναλάβει ο Στρος-Καν, είχε ολοκληρώσει ομαλά την θητεία του (αν και αποχώρησε πρόωρα επικαλούμενος οικογενειακούς λόγους) ένας Ισπανός, ο Ροδρίγο Ράτο. Μπορεί να μην αντιμετώπισε προβλήματα όσο ήταν στην ηγεσία του Ταμείου (2004-2007), όμως αυτά ήρθαν μερικά χρόνια αργότερα στη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. O άλλοτε κορυφαίος υπουργός της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Χοσέ Μαρία Αθνάρ -έχοντας το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Οικονομικών από το 1996 έως το 2004-μαζί με άλλους 32 εμπλεκόμενους κατηγορήθηκαν το 2012 για το φιάσκο της ισπανικής τράπεζας Bankia. Συγκεκριμένα τους βάρυναν κατηγορίες για απάτη, κακοδιαχείριση, παράνομη ιδιοποίηση, παραποίηση λογαριασμών, και συνωμοσία για τιμολογιακές μεταβολές.

Μήπως, τελικά, ο επόμενος γενικός διευθυντής του Ταμείου να πρέπει να το σκεφτεί και δεύτερη φορά; Με ετήσιες αποδοχές άνω των 350.000 δολαρίων δεν είναι εύκολο το «όχι»...