Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Προς αναβολή οδεύουν τόσο το Συνέδριο που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ για την συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης όσο και το συνέδριο που αποφάσισε η ΔΗΜΑΡ μετά το αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. 

Οι σκέψεις για αναβολή δείχνουν αφενός ότι είναι ανώριμες ακόμη οι συνθήκες για την αναγέννηση της Κεντροαριστεράς και αφετέρου ότι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί (Βενιζέλος και Κουβέλης) αναγκάστηκαν να ανακοινώσουν την πραγματοποίηση συνεδρίων κυρίως για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. 

Ο μεν Ευάγγελος Βενιζέλος ήθελε σχεδόν από την αρχή και το πρότεινε άλλωστε να καθοριστεί η ημερομηνία του Συνεδρίου της Παράταξης σε συνάρτηση με τις υπόλοιπες πολιτικές εξελίξεις (χρέος, Προεδρία της Δημοκρατίας). Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι τον πίεσαν όμως και εκείνος αναγκάστηκε να εξαγγείλει συνέδριο περί τα τέλη Οκτωβρίου και Συνδιάσκεψη για το ΠΑΣΟΚ. Ήδη την διήμερη Συνδιάσκεψη την έχει «γειώσει» και την μετέτρεψε σε μία απλή ομιλία στο Ζάππειο την ερχόμενη Τετάρτη με την ευκαιρία της επετείου της 3ης Σεπτέμβρη. 

Τα πράγματα σε ό,τι αφορά το Συνέδριο είναι επίσης θολά. Δεν έχει καν συγκροτηθεί η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΕΟΕΣ) και προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε τώρα πια ότι το Συνέδριο θα γίνει –εάν θα γίνει- «τέλη Νοεμβρίου και βλέπουμε». 

Περίπου το ίδιο κλίμα επικρατεί και στην Δημοκρατική Αριστερά. Ο Φώτης Κουβέλης υπονόησε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα ότι το Συνέδριο που είχε προγραμματιστεί να γίνει 14-15 Σεπτεμβρίου θα τραβήξει για τέλη του μήνα ή αρχές Οκτωβρίου. Την ίδια ώρα η εσωκομματική αντιπολίτευση που έχει δηλώσει ότι δεν θα πάει σε συνέδριο-παρωδία του προτείνει να αναβάλει επ’ αόριστον το Συνέδριο έως ότου ξεκαθαριστούν ορισμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα τι θα συμβεί με την Προεδρική εκλογή. 

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ διαβεβαίωσε μεν ότι δεν του έχει γίνει καμία κρούση για να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, δεν είπε όμως κουβέντα για τις προθέσεις του. Για παράδειγμα δεν είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για πιθανή υποψηφιότητά του, τακτική που ακολουθεί και στο θέμα της αρχηγίας στο κόμμα αφού δεν έχει διευκρινίσει εάν θα είναι εκ νέου υποψήφιος.