Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Αποφασιστικότητα και σύνεση συνέστησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς στο θέμα της Ουκρανίας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Σχετικά με την αναταραχή στην Ουκρανία θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί και προσεκτικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς. Εξάλλου, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εκλέξουν «αυτούς που νοιάζονται και εργάζονται για τη σταθερότητα και για την ενίσχυση της Ευρώπης, με έμφαση στην ανάπτυξη».

Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής των 28 ευρωπαίων ηγετών διεξάγεται εν μέσω ενός έντονου παρασκηνίου με κύρια αντικείμενα της ατζέντας το καυτό ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, την επιλογή των προσώπων για τις ανώτατες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βεβαίως την οικονομική κρίση στην ευρωζώνη με το ελληνικό ζήτημα, να συζητείται στο περιθώριο.

Παρών στη Σύνοδο ειναι και ο Ουκρανός πρωθυπουργός με τις συζητήσεις και τις διεργασίες για το συγκεκριμένο θεμα να ειναι έντονες, συνεχείς και με αβέβαιη έκβαση. Χαρακτηριστική ειναι η εικόνα με την Ανγκελα Μερκελ και τον Πέτρο Ποροσενκο οι οποίοι είχαν ενα τετ α στο εσωτερικό μπαλκόνι του ξενοδοχείου, έξω απο την αίθουσα όπου συνεδρίαζαν οι ηγετες του ΕΛΚ. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας τα είπαν για αρκετά λεπτά μεταξύ τους με τη συζήτηση να έχει μεταφερθεί πριν απο λίγη ώρα στο στρογγυλό τραπέζι της Συνοδου Κορυφης του Ευρωπαϊκού Συμβουλιου.

Η συζητηση χαρακτηρίζεται απο την εμμονή των βαλτικών χωρών και της Πολωνίας για ενίσχυση των κυρώσεων κατα της Ρωσίας, εξακολουθούν να αντιδρούν ορισμένες χώρες οι οποίες παρατηρητουν επιδείνωση της κατάστασης και θεωρούν οτι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στη συνέχιση του διαλόγου. Ενδεικτικές του χάσματος των απόψεων μεταξύ των 28 ηταν οι τοποθετήσεις απο τη μια πλευρα του Φρανσουά Ολαντ, ο οποίος προεξόφλησε τη λήψη νέων κυρώσεων απόψε, κάτι στο οποίο διαφωνεί η φιλανδια, με τον πρωθυπουργό Στούμπ να δηλώνει ότι σήμερα δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.

Παράλληλα, το Συμβούλιο εξέλεξε τον πολωνό πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, ως νέο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και την ιταλίδα ΥΠΕΞ, Φεντερίκα Μογκερίνι, ως νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Βεβαίως θα συζητηθούν και οι θεσεις των νέων Επιτρόπων, όμως οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο πρωτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου απο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Στο πλαίσιο αυτο η Ελλαδα δίνει τη μάχη ώστε ο υποψήφιος Επίτροπος Δημητρης Αβραμοπουλος να αναλάβει ενα χαρτοφυλάκιο που θα σχετίζεται άμεσα με τα συμφέροντα της χώρας, οπως αυτο της μετανάστευσης.

Η 3η συνάντηση Σαμαρά - Γιουνκέρ

Η σύνθεση της νέας επιτροπης και τα χαρτοφυλάκια που σχεδιάζει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ συζητήθηκαν στην κατ´ιδιαν συνάντηση που είχε τον κ. Σαμαρά. Ο έλληνας πρωθυπουργός τα είπε με τον νεο πρόεδρο της Κομισιόν για περίπου 25 λεπτά σε εξαιρετικά καλό κλίμα, οπως παντα.

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητικη πηγή έγινε αλληλοενημερωση για όλα τα τρέχοντα ζητηματα και εκτός απο τα θέματα που έχουν να κανουν με τη συγκρότηση της νέας Επιτροπης οι δυο άντρες επισήμαναν τις θετικές εξελίξεις στην ελληνικη οικονομία, αλλα και τις ευοιωνες προοπτικές τοσο ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης απο την τροικα, οσο και για το διάστημα που θα ακολουθήσει την αξιολόγηση.