Γράφει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Η επικείμενη συνάντηση στο Παρίσι στις 2-3 Σεπτεμβρίου έχει αναχθεί σε έναν σημαντικό σταθμό για τη δικομματική κυβέρνηση που θέλει στην «πόλη του φωτός» να σηματοδοτήσει την αλλαγή κλίματος.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται δεν θα είναι το «τελευταίο τανγκό» της ελληνικής πλευράς με την τρόικα.

Οι ψηλοί τόνοι και οι τσακωμοί δεν συμφέρουν κανέναν και παρά τα κατά καιρούς «επεισόδια» γιατί όλοι γνωρίζουν ότι βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο. 

Πρόσωπα όμως που γνωρίζουν το παρασκήνιο, παρά το κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης που κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν, μιλάνε για μια προπαρασκευαστική συνάντηση.

Η «τελευταία αξιολόγηση» για αυτό το πρόγραμμα θα γίνει το φθινόπωρο από εκεί και πέρα όλα είναι ανοικτά καθώς η ευρωπαϊκή συμμετοχή ολοκληρώνεται από την ευρωπαϊκή πλευρά στο τέλος του έτους. Και το κομβικής σημασίας θέμα είναι η βιωσιμότητα του χρέους για την οποία ακόμα το Βερολίνο δεν έχει αποφασίσει και επιμένει στο δόγμα των ελλειμμάτων και της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.

Αυτό που επιθυμεί διακαώς το κυβερνητικό επιτελείο που θα δώσει ανάσες και περιθώρια για τη συνέχεια είναι οι φοροελαφρύνσεις που ξεκλειδώνουν μόνο αν βρεθεί λύση στο δημοσιονομικό κενό του 2015.

Η τρόικα επιμένει ότι το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό είναι 2 δισ. ευρώ για το 2015 και θα μεγαλώσει με τις φοροελαφρύνσεις. Επομένως η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πειστικό σχέδιο κάλυψής του.

Αυτό το σχέδιο μπορεί να περιμένει μέχρι το τέλος του φθινοπώρου και φυσικά δεν σημαίνει ότι οι τροϊκανοί θα τοποθετηθούν αρνητικά ή θετικά για τις φοροελαφρύνσεις.

Στο Παρίσι δεν αναμένεται καμία απόφαση ούτε συγκεκριμένη δέσμευση, άλλωστε όλες οι συμφωνίες πάνε πακέτο.

Η κυβέρνηση επιδιώκει σε αυτό το κλίμα με την τρόικα μακρυά από την Αθήνα και με την ανοχή της να ανακοινώσει μερικά μέτρα που ήδη έχει προετοιμάσει την κοινή γνώμη με διαρροές.

Ωστόσο η διαδικασία ελέγχου που θα γίνει στο Παρίσι σχετίζεται με την αποτίμηση της υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος που εκκρεμούν από το Μνημόνιο. Όπως οι φόροι υπέρ τρίτων, τα κόκκινα δάνεια, το νέο πτωχευτικό δίκαιο, το Ασφαλιστικό, τα προνοιακών επιδομάτων, οι αλλαγές στο ΦΠΑ, οι ομαδικές απολύσεις, οι αποχωρήσεις από το δημόσιο ακόμη και απολύσεις και το λοκάουτ.

Τα πράγματα αυτήν τη φορά είναι δυσκολότερα γιατί η δόση είναι 7,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. ΔΝΤ και 4 δισ. τελευταία από την Κομισιόν).