Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Πιο αυστηρή γλώσσα κατά της Ρωσίας υιοθέτησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες στα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Οι 28 επικεφαλής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων επέκριναν με σφοδρότητα τη Ρωσία για τις ενέργειες της στην Ουκρανία και πολλοί έκαναν σαφές οτι είναι έτοιμοι να εντείνουν την πίεση που ασκούν στην Μόσχα, ζητώντας σκληρότερες κυρώσεις.  

Η Σύνοδος ξεκίνησε παρουσία του πρωθυπουργου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και με πλήρη ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητικη πηγή κατα τη διάρκεια της συζήτησης έγινε διαπιστώθηκε η αίσθηση της μεγάλης «δυσκολίας» που υπάρχει με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος επί της ουσίας δεν έχει μεταβάλει καθόλου την πολιτική του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας πρωθυπουργός στην τοποθέτηση του επεσήμανε την ανάγκη η Ευρώπη να ειναι έτοιμη ακόμη και για τη χειρότερη περιπτωση, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει πιθανά αντίποινα, κυρίως στο θεμα της ενέργειας.

Μάλιστα σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητικη πηγή ο κ. Σαμαράς τόνισε στους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες ότι θα πρέπει να υπάρξει ανεμπόδιστη προμήθεια φυσικού αερίου, προτείνοντας ως μόνη εναλλακτική στους αγωγούς το LNG. «Θα πρέπει να έχουμε έτοιμο ενα έκτακτο μηχανισμό συντονισμού στην προμήθεια υγροποιημένου αερίου», φέρεται να τους είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας οτι ήδη υπάρχει σημερα ενα «Gas Coordination Group», υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ελληνική πλευρά πρωτοστάτησε στην αλλαγή της φρασεολογίας στο άρθρο 12 των συμπερασμάτων, όπου καλείται το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να παρουσιάσει για πρώτη φορά σε πολυ σύντομο χρονικό διάστημα (εντός της εβδομάδας) προτάσεις για αξιολόγηση:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι έτοιμο να προχωρήσει σε ουσιαστικές περαιτέρω ενέργειες, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή. Καλεί δε την Επιτροπή να αρχίσει επειγόντως προπαρασκευαστικές εργασίες σε συνεργασία με την ΕΥΕΔ και να υποβάλει εντός εβδομάδος προτάσεις προς εξέταση».

Ο κ. Σαμαράς παρενέβη και στη διατύπωση του άρθρου 14 που αφορά την κατάσταση στο Ιράκ και τη Συρία, στο οποίο γίνεται πλέον ξεκάθαρη αναφορά στον όρο «χριστιανικές» για τις θρησκευτικές μειονότητες που διώκονται απο τους τζιχαντιστές στην περιοχή, ενω ταυτόχρονα στο αρθρο 17 αναγνωρίζεται πλέον οτι «η δημιουργία ισλαμικού χαλιφάτου στο Ιράκ και τη Συρία και η εξαγωγή τρομοκρατίας από ισλαμιστές εξτρεμιστές στην οποία βασίζεται αποτελούν άμεση απειλή κατά της ασφάλειας των ευρωπαϊκών χωρών».

Η προσθήκη για τις αποζημιώσεις στα αγροτικά προϊόντα

Παράλληλα, αναφορικά με το ρωσικό ζήτημα, με παρέμβαση του πρωθυπουργου σε συνεργασία με την ισπανική πλευρά άλλαξε και το άρθρο 13 των συμπερασμάτων, όπου προστέθηκε οτι το Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να παρακολουθήσει αν υπάρχει ανάγκη προκειμένου να λάβει μέτρα για αποζημιώσεις για επιπλέον προϊόντα, θεμα που αφορά άμεσα τοσο την Ελλάδα, οσο και την Ισπανία:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η Επιτροπή προκειμένου να σταθεροποιήσει τις αγορές γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ΕΕ, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις των ρωσικών περιορισμών στις εισαγωγές ορισμένων ενωσιακών γεωργικών προϊόντων. Καλεί την Επιτροπή να παρακολουθεί την κατάσταση και να εξετάσει το ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων, εφόσον κριθεί σκόπιμο».

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Σαμαρά - Γιουνκέρ

Σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή, η αίσθηση που υπάρχει μετα την τρίτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν είναι ίδια με το κλίμα της αλλαγής προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση στο εσωτερικό της Ευρώπης, με «τα σκέτα οικονομικά να γίνονται πολιτικη οικονομία».

Σύμφωνα με την ιδια πηγή ο κ. Σαμαράς, με στόχο να προλειάνει το έδαφος για τη συνάντηση του Παρισιού και τις φοροελαφρύνσεις που σχεδιάζει, ενημέρωσε τον κ. Γιουνκέρ για τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, όπως για παράδειγμα την πτώση των επιτοκίων στην έκδοση των ομολόγων ή το γεγονός οτι για πρώτη φορά στο τρίτο τρίμηνο υπάρχει άνοδος στο αναπτυξιακό κομμάτι. Επίσης ο πρωθυπουργός φέρεται να χρησιμοποίησε ως επιχείρημα και τα θετικά εξαμηνιαία αποτελεσματα στα οικονομικά των εισηγμένων ελληνικών εταιριών, απο τις οποίες 1 στις 2 εμφανίζουν υψηλότερες πωλήσεις, ενώ το 40% ειναι κερδοφόρες.

Ο κ. Σαμαράς ενημέρωσε τον πρόεδρο της Κομισιόν και για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα. Οι δυο άντρες συζήτησαν και το σχεδιασμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ να σημειώνει οτι δεν μπορεί να ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων, καθώς αντιμετωπίζει ακόμη διάφορα προβλήματα, όπως το ότι το Βέλγιο δεν εχει προτείνει ακόμη υποψήφιο ή την αδυναμία να συγκεντρωθεί προς το παρόν ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών Επιτρόπων που προβλέπει η συνθήκη.

Για την Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι νέο καθώς ο κ. Γιουνκέρ επανέλαβε στον Αντώνη Σαμαρά σχετικά με το θέμα του χαρτοφυλακίου, ότι «δεν θα απογοητευθεί», με τον πρωθυπουργό να του επισημαίνει οτι πρώτο θέμα για τη χώρα μας είναι η μετανάστευση, η οποία έπειτα απο τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Στους σχεδιασμούς Γιουνκέρ φαίνεται πάντως οτι βρίσκεται και νεο χαρτοφυλάκιο που θα εχει να κάνει με την Ανάπτυξη.

Τα νεα πρόσωπα «κλειδιά» της Ευρώπης

Η Σύνοδος Κορυφής έκλεισε χωρίς εκπλήξεις, με την εκλογή του Πολωνού πρωθυπουργου Ντόναλντ Τουσκ στη θέση του προεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που κατείχε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Ιταλίδας υπουργού Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία θα αντικαταστήσει την Κάθριν Άστον, στην κορυφή της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Ο κ. Τουσκ θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Δεκεμβρίου 2014 και η θητεία του θα λήξει την 31η Μαΐου 2017, ενώ η Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία θα είναι παράλληλα και μια από τις αντιπροέδρους της Κομισιόν, θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου, μαζί με τους υπόλοιπους Επιτρόπους της Επιτροπής Γιουνκέρ.