current views are: 2

31 Αυγούστου 2014
Δημοσίευση10:24

Ποιοι και γιατί λένε ότι «δεν δικαιούται να δεχθεί ο Κουβέλης»

Η διαβεβαίωση του Φώτη Κουβέλη «ότι δεν έχει δεχθεί πρόταση για να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας» όχι μόνο δεν ηρέμησε τα πράγματα στη ΔΗΜΑΡ,  αλλά αντιθέτως απογοήτευσε πολλά στελέχη.

Δημοσίευση 10:24’
αρθρο-newpost

Η διαβεβαίωση του Φώτη Κουβέλη «ότι δεν έχει δεχθεί πρόταση για να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας» όχι μόνο δεν ηρέμησε τα πράγματα στη ΔΗΜΑΡ,  αλλά αντιθέτως απογοήτευσε πολλά στελέχη.

Γράφει η Βασιλική Σιούτη

Η διαβεβαίωση του Φώτη Κουβέλη «ότι δεν έχει δεχθεί πρόταση για να είναι πρόεδρος της Δημοκρατίας» όχι μόνο δεν ηρέμησε τα πράγματα στη ΔΗΜΑΡ,  αλλά αντιθέτως απογοήτευσε πολλά στελέχη που ήθελαν μια ξεκάθαρη απάντηση για τις προθέσεις του και όχι μία υπεκφυγή που δίνει την εντύπωση ότι «παζαρεύει και συναλλάσσεται»  όπως σχολίαζαν κάποια στελέχη του Αριστερού Δικτύου.  

Η αριστερή τάση της ΔΗΜΑΡ που τάσσεται κατά της υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη, καθώς  θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να πέσει, έχει καταφέρει να αυξήσει τελευταία την εσωκομματική επιρροή της.  Η μισή περίπου ΔΗΜΑΡ, αυτή τη στιγμή,  να δείχνει να προτιμά συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν μπορεί να λες ότι είσαι η κυβερνητική αριστερά και η αριστερά της ευθύνης και να αρνείσαι να συγκυβερνήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ,  όταν το έχεις κάνει με τη ΝΔ» υποστηρίζει ένα από τα πρόσωπα  που είχαν στελεχώσει τον κυβερνητικό μηχανισμό,  όταν η ΔΗΜΑΡ συμμετείχε στην κυβέρνηση.

Η μοίρα  της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, όπως σχεδόν όλοι παραδέχονται, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Φώτη Κουβέλη και η επιβίωσή της εξαρτάται απόλυτα από τις αποφάσεις που εκείνος θα λάβει.

«Εάν ο Φώτης Κουβέλης γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας,  η ΔΗΜΑΡ θα διαλυθεί» λένε στελέχη της που παραδέχονται ότι πρόκειται για ένα καθαρά προσωποκεντρικό κόμμα. Ειδικά αυτή τη στιγμή που η ΔΗΜΑΡ είναι μοιρασμένη στα δυο με τους μισούς να θέλουν να ξαναμπούν στην κυβέρνηση Σαμαρά και τους άλλους μισούς να τη ρίξουν και να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει κανένα ηγετικό στέλεχος -αν αποχωρήσει ο Φ. Κουβέλης- που θα καταφέρει να κρατήσει ενωμένες όλες τις πλευρές.  Όχι φυσικά  ότι και η παραμονή του εξασφαλίζει  οπωσδήποτε την επιβίωσή της και την είσοδό της στην επόμενη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως,  στη ΔΗΜΑΡ υπάρχει έντονη απογοήτευση για τη στάση του Φ.Κουβέλη, καθώς πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν δηλώνει δημοσίως και ξεκάθαρα ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία. «Γιατί δεν τους το ξεκόβει; Γιατί αφήνει την εντύπωση ότι το διαπραγματεύεται;  Όσο κρατάει αυτή τη στάση, τόσο θα βουλιάζει κι άλλο η ΔΗΜΑΡ» λένε όσοι θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τον Φώτη Κουβέλη για να παραμείνει στην εξουσία.

«Δεν δικαιούται ο Φώτης Κουβέλης να δεχθεί μια τέτοια πρόταση»  υποστηρίζει ένα από τα πιο σεβαστά πρόσωπα της ΔΗΜΑΡ.  

«Όχι γιατί δεν θα ήταν καλός πρόεδρος –γιατί θα ήταν» λέει, «αλλά γιατί πρέπει να προστατεύσει το πολιτικό κύρος και την ιστορία του. Αν δεχθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον λοιδορεί καθημερινά. Τσιριμώκο θα τον ανεβάζουν, Τσιριμώκο θα τον κατεβάζουν.  Αλλά και όχι μόνο για αυτά. Ο Φώτης Κουβέλης σήμερα καλείται να υπερασπιστεί τον χώρο του». 


σχετικα αρθρα