Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ραντεβού στο Ζάππειο δίνουν σήμερα όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ και τα βλέμματα είναι στραμμένα στην πρώτη  συνάντηση έπειτα από πολύ καιρό των Ευαγγέλου Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου δεδομένου ότι οι σχέσεις τους βρίσκονται στο ναδίρ. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο περιεχόμενο της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού που ουσιαστικά είναι και ο οικοδεσπότης όπως επίσης και στο τι θα επιλέξει να πει στον χαιρετισμό του ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους ή θα αφήσουν αιχμές; Με βάση το γεγονός ότι στην εκδήλωση που γίνεται για επετειακούς λόγους έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι κι άλλων κομμάτων και θεσμικοί παράγοντες θα ήταν δύσκολο η σημερινή εκδήλωση να γίνει πεδίο εσωκομματικής κριτικής η αντιπαράθεσης.

Πάντως την τελευταία φορά που ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του στην περίφημη παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνεται παρακολούθημα κανενός, ούτε της συντηρητικής δεξιάς ούτε της λαϊκίστικης αριστεράς. Όσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο μάλλον θα επικεντρωθεί στην συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης όπως την οραματιζόταν άλλωστε και ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Επίσης ενδιαφέρον προκαλούν και οι παρουσίες στην σημερινή εκδήλωση. Η εμφάνιση του κ. Βενιζέλου διευκολύνει τους βουλευτές και τα στελέχη που θα ήθελαν να δώσουν το παρών αλλά δεν επιθυμούν να βρεθούν στο στόχαστρο της ηγεσίας και να καταγράφουν στους "απέναντι". Πάντως κάποια «βενιζελικά» στελέχη έχουν σπεύσει να δηλώσουν ότι ενώ είχαν πρόθεση να εμφανιστούν λόγω της απουσίας του Γιώργου Παπανδρέου από την κεντρική εκδήλωση της Τετάρτης δεν θα το πράξουν. Κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός εσκεμμένα επέλεξε να απουσιάζει στο εξωτερικό κατά τον εορτασμό της επετείου.  

Η πιθανή εμφάνιση του Καρόλου Παπούλια κι ενδεχομένως κι άλλων πολιτικών αρχηγών στην σημερινή εκδήλωση κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ιντριγκαδόρικα. Με ανοιχτό το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας μια τυχαία συνάντηση Παπούλια -Κουβελη στον ίδιο χώρο θα έκλεβε την παράσταση. Ο τελευταίος πάντως μετά τον ντόρο που προκάλεσε η συνεύρεση του με τον Γ. Παπανδρέου ίσως και να το σκεφτεί πολύ να πάει...