Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Πρωτογενή ενημέρωση για όλα τα τεκταινόμενα στο Παρίσι ώστε, ανά πάσα στιγμή και εφόσον απαιτηθεί, να μπορεί να παρέμβει... αρμοδίως, θα έχει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς

Στην ελληνική αντιπροσωπεία που αναχωρεί για τη γαλλική πρωτεύουσα εκτός των εμπλεκόμενων υπουργών (Χαρδούβελης, Σταϊκούρας, Μαυραγάνης, Δένδιας, Βρούτσης, Μητσοτάκης, Αθανασίου) συμμετέχουν και δύο εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Σαμαρά, οι οποίοι επίσης έχουν διαχειριστεί όλες τις πτυχές της διαπραγμάτευσης. Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου θα δηλώσουν «παρών» στον κύκλο επαφών με την τρόικα, έχοντας παράλληλα ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με την Αθήνα και το γραφείο του Πρωθυπουργού. 

Άλλωστε, οι δύο άνδρες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και κατά το παρελθόν είτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων (Παπασταύρου), είτε στη στρατηγική και υλοποίηση των συμφωνηθέντων (Λαζαρίδης) και, παράλληλα, έχουν πλήρη εικόνα – προφανώς πληρέστερη κάθε υπουργού εξ αυτών που συμμετέχουν – για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης και τους στόχους του Πρωθυπουργού. 

Στην επικείμενη συνάντηση, εξάλλου, υπάρχει και η ιδιαιτερότητα ότι δύο κρίσιμοι κρίκοι της ελληνικής ομάδας είναι... πρωτάρηδες. Αυτό ισχύει για τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος εμφανώς δεν έχει την εμπειρία που είχε αποκτήσει ο προκάτοχός του Γιάννης Στουρνάρας και, κατά πολλούς, ούτε τα πολιτικά αντανακλαστικά του τελευταίου. Ο κ. Χαρδούβελης δεν έχει διαχειριστεί, μέχρι τώρα, διαπραγμάτευση με την τρόικα, γεγονός που αυξάνει το, ήδη υψηλό, ποσοστό εμπλοκής του Μαξίμου. Πρώτο κρας τεστ θα είναι η συνάντηση και για τον κ. Νίκο Δένδια, ο οποίος αναγνώρισε σε χθεσινή του συνέντευξη ότι, μέχρι σήμερα, είχε συναντηθεί ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως με την τρόικα μόνον μία φορά και για χαμηλού βεληνεκούς θέματα. 

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου θα αναλάβουν, εκ των πραγμάτων, το γενικό συντονισμό του «μετώπου» στο Παρίσι αλλά και την επικοινωνία με το «στρατηγείο» στην Αθήνα. Βασική επιδίωξη είναι στον κύκλο επαφών που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες να μπουν οι βάσεις ώστε να ολοκληρωθεί σύντομα, και πάντως στις αρχές Οκτωβρίου, η αξιολόγηση του 3ου τριμήνου και να ανοίξει ο δρόμος για τη διπλή συζήτηση περί αποτροπής ενός νέου μνημονίου και περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Για να συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να πειστεί η τρόικα ότι η δημοσιονομική κατάσταση όχι μόνον δεν οδηγεί στη λήψη νέων μέτρων (δημοσιονομικό κενό 2 δισ. Ευρώ εκτιμά η τρόικα για το 2015) αλλά επιτρέπει και την υλοποίηση λελογισμένων διορθώσεων στη φορολογία αρχής γενομένης από το πετρέλαιο θέρμανσης και την εισφορά αλληλεγγύης. Παράλληλα, θα πρέπει να συμφωνηθεί ένας συγκεκριμένος οδικός άξονας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που δεν θα περιλαμβάνει μέτρα – βόμβες για την ελληνική πλευρά (ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις, πλειστηριασμοί στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου) και παράλληλα θα ξεχωρίσει τα μείζονα (επί των οποίων θα αξιολογηθεί το πρόγραμμα) από τα ελάσσονα και τις λεπτομέρειες, πλήθος εκ των οποίων περιλαμβάνεται στη συμφωνία. 

Τρίτον και σημαντικότερον, θα πρέπει να συμφωνηθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από πλευράς ΔΝΤ ακόμη και πριν την ολοκλήρωση των stress tests των τραπεζών, προκειμένου να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει το δρόμο για το κλείσιμο του κεφαλαίου του μνημονίου, όχι όμως και της εποπτείας επί της ελληνικής οικονομίας που θα συνεχιστεί επί μακρόν.