Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Λευκό μητρώο επιχειρήσεων για να κινητροδοθητούν όσοι επιχειρηματίες είναι συνεπείς, πρότεινε το συμβούλιο απασχόλησης που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Μιλώντας στους υπουργούς ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας το οποίο αποτελεί και τον πιο «ύπουλο και πιο σκληρό αντίπαλο της οικονομίας και υπονομεύει τα όνειρα της νεολαίας». 

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η ανεργία δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις καθώς ήδη μπαίνουμε στη διαδικασία της ανάκαμψης. Μάλιστα όπως είπε ο Πρωθυπουργός φέτος υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ για πρώτη φορά μετά από 24 τρίμηνα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για 770.000 θέσεις εργασίας έως το 2020 χωρίς να υπολογιστεί ο τομέας της ενέργειας.

«Η μεγάλη μας προτεραιότητα τώρα που σταματήσαμε την πτώση και αρχίζει η άνοδος, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας. Η προσπάθεια για την απορρόφηση των ανέργων θα πρέπει να γίνεται χωρίς να απαξιώνεται το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό μας» κατέληξε.

Οι προτάσεις του συμβουλίου

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στο λευκό μητρώο θα εντάσσονται όσες επιχειρήσεις είναι συνεπείς, καταβάλουν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές, διατηρούν ή αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων και γενικά δεν υποπέπτουν σε παραβάσεις.

Τα κίνητρα που θα δοθούν στους επιχειρηματίες, σύμφωνα με τα όσα προτάθηκαν, είναι σε α΄ φάση η μειωμένη παρέμβαση του ΣΕΠΕ με ελέγχους στις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο λευκό μητρώο και σε β΄ φάση η πιθανή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα προτάθηκε να γίνουν συμπράξεις των κοινωνικών εταίρων για να υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των εργασιακών θεμάτων ενώ στο τραπέζι έπεσε και πρόταση οι κοινωνικοί φορείς να είναι οι τελικοί αποδέκτες των πόρων του ΕΣΠΑ.

«Θα πρέπει να κερδίσει μέρισμα η απασχόληση από την ανάπτυξη» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας ενώ ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή υπέγραψε υπουργική απόφαση για διάγνωση των αναγκών εργασίας. Όπως εξήγησε το επόμενο διάστημα θα δοθεί στις επιχειρήσεις ερωτηματολογίο προκειμένου να καταγράψουν όλες τις ανάγκες τους στον τομέα της απασχόλησης.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου, πρότεινε να θεσπιστεί ρήτρα απασχόλησης για όσα νομοσχέδια ψηφίζονται και αφορούν στην ανάπτυξη.

Από πλευράς ΣΕΒ ο κ. Φέσσας ζήτησε να δοθεί βάρος από την κυβέρνηση στις νομοταγείς επιχειρήσεις και για αυτό προτάθηκε και το Λευκό Μητρώο, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος ζήτησε να ενισχυθούν με προγράμματα οι κοινωνικοί φορείς και να υπάρξει ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ.

Στον τομέα του Τουρισμού ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέαδης ανέφερε στους δημοσιογράφους πως για εφέτος βλέπει να δημιουργούνται 100.000 εργασίας, ενώ όπως ανακοίνωσε φέτος οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση και ανήλθαν στις 19,5 εκατομμύρια, ενώ τα άμεσα έσοδα ανήλθαν στα 13,5 δισ. ευρώ παρά τις απώλειες από ουκρανία και Ρωσία. 

Επίσης, ο κ. Ανδρεάδης πρότεινε να ανοίξει και πάλι το voucher που αφορούσε στην απασχόληση 10.000 ατόμων στον Τουρισμό και να υπάρξει νέα δράση με 8.000 θεσεις εργασίας.

Τέλος, από την πλευρά των εμπόρων ο κ. Κορκίδης κατέθεσε τρεις προτάσεις:

α) κοινωνική συμφωνία για ανάπτυξη και απασχόληση,

β) έμπρακτη αναγνώριση του συνεχούς εργοδότη,

γ) θεμοθέτηση του Συνηγόρου του επιχειρηματία.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ έθεσε το θέμα των προγραμμάτων απασχόλησης και συγκεκριμένα πρότεινε εκτός από τα προγράμματα που αφορούν σε άτομα έως 29 ετών, να δημιουργηθούν και νέα προγράμματα για ανέργους ηλικίας άνω των 35 ετών όπου όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, είναι μια ηλικία που υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.