Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη διενέργεια εκλογών το ταχύτερο δυνατόν με απώτατο χρόνο τον Φεβρουάριο οπότε και λήγει η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Και η προοπτική των εκλογών, αυτομάτως ανοίγει και τον διάλογο για τις συμμαχίες και τους πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους, με δεδομένο ότι όλοι (και η Κουμουνδούρου) γνωρίζουν ότι το ενδεχόμενο μονοκομματικής κυβέρνησης δεν φαίνεται πιθανό. Το θέμα των συμμαχιών, όπως όλα δείχνουν, θα απασχολήσει επί μακρόν τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μεταξύ των στελεχών του κόμματος καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις και διαφωνίες

Η ηγετική ομάδα δείχνει να υιοθετεί την άποψη ότι μπορεί να συνεργαστεί ακόμη και με πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες συμφωνεί απλά και μόνο στην κατάργηση των νόμων του Μνημονίου. Εκφράζοντας αυτή τη λογική, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς (με συνέντευξή του στη Real Νews) δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο με τους ΑΝΕΛ, δηλώνοντας ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, η κυβέρνηση σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε ενδεχομένως να υποστηριχθεί και από ευρύτερες δυνάμεις».  

Όπως αντιλαμβάνεστε, αν δεν αποκλείεται η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, είναι απίθανο και εκτός λογικής να αποκλειστεί με τη ΔΗΜΑΡ ή με το Ποτάμι, πολιτικών δυνάμεων πολύ πιο ήπιων και περισσότερο… γειτονικών- με πολιτικούς όρους. 

Ωστόσο, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Γιάννης Μηλιός αποκλείουν παντελώς το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι. «Να μην βάλουμε νερό στο κρασί μας, να μην συνεργαστούμε με συγκροτημένες ομάδες ή κόμματα, ιδίως με αυτά που βρίσκονται υπό κατάρρευση όπως η ΔΗΜΑΡ» είπε στα Παραπολιτικά 90,1, προσθέτοντας ότι το Ποτάμι βρίσκεται στην απέναντι όχθη με τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανάλογες απόψεις διατυπώνουν και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που όπως ο  Γ. Μηλιός δεν ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα η οποία έχει απορρίψει από καιρό τη συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ (και το ΠΑΣΟΚ).

Μην θεωρείτε αυτή τη συζήτηση κενή περιεχομένου υπό τη λογική ότι η εξουσία ενώνει. Η Αριστερά, όπως έχει φανεί και ιστορικά, είναι περίεργο… τάβλι.