Στις δηλώσεις του νέου προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό αναφέρθηκε ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου χαρακτήρισε απογοητευτικές τις δηλώσεις Ερντογάν και τόνισε πως «επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Άγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία επιδιώκει να ενταχθεί η Τουρκία. Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται άλλωστε από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εξομάλυνση των σχέσεων της με αυτήν».

«Με τις δηλώσεις αυτές, ο κ. Ερντογάν, μεταξύ άλλων, επιχείρησε να εξισώσει τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό» ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου και προσέθεσε: 

«Κάθε τέτοιος παραλληλισμός είναι ιστορικά και νομικά αβάσιμος και άρα πολιτικά απαράδεκτος. Η Τουρκία έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για τον τερματισμό της παράνομης στρατιωτικής κατοχής, του συνεχιζόμενου εγκλήματος του εποικισμού στην Κύπρο και την αποκατάσταση του δικαιώματος όλων των Ελληνοκυπρίων προσφύγων να επιστρέψουν στις εστίες και περιουσίες τους».

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «εφόσον επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να προβεί σε έμπρακτες κινήσεις καλής θέλησης, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και Υφαλοκρηπίδα».

Ερντογάν: Ο Βενιζέλος δεν μου έφερε επιστολή Αναστασιάδη

«Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά στηρίζουν «δίκαιη, βιώσιμη και περιεκτική λύση του Κυπριακού», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στα κατεχόμενα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Ο ίδιος έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση ομοσπονδίας η οποία δεν θα βασίζεται στην αρχή των δυο κρατών.
 
Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας επισήμανε ότι στο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο παραχώρησε προς τιμήν του ο κ. Έρογλου, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν όλες τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
 
«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την ενσωμάτωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο ελληνοκυπριακό κράτος ως μια μειονότητα» ήταν το μήνυμα του κ. Ερντογάν προς τη Λευκωσία.
 
Σε ό,τι αφορά την άποψη της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι το κλειδί της λύσης είναι στο χέρι της Άγκυρας, ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα του δεν έχει ρόλο «θεατή» στο Κυπριακό.
 
Ο τούρκος πρόεδρος ζήτησε από την Ελλάδα και τη Βρετανία να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες τους για άμεση λύση του προβλήματος.
 
Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο παρασκήνιο της περιόδου του σχεδίου Ανάν. «Η Τουρκοκυπριακή πλευρά έπραξε το καθήκον της. Αποδέχθηκε το Σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά αχρήστευσε τις προσπάθειες που καταβάλαμε στο Burgenstock. Τότε, η ΕΕ είχε δώσει την υπόσχεση ότι θα βρισκόταν στο πλευρό της τ/κ κοινότητας. Το ίδιο έπραξε και ο ΟΗΕ. Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ» τόνισε ο κ. Ερντογάν, ο οποίος πρόσθεσε: «Η λύση του Κυπριακού θα συμβάλλει στη μετεξέλιξη της Ανατολικής Μεσογείου σε μια περιοχή ειρήνης και συνεργασίας». Σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν λαμβάνει θετική απάντηση στις θυσίες της στο Κυπριακό.

Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να οδηγηθούν το συντομότερο δυνατό σε ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό. Κοινός στόχος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, είπε ο Ταγίπ Ερντογαν, «είναι το καθεστώς ισότητας των Τουρκοκυπρίων να διασφαλιστεί μέσω μιας συμφωνίας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν ρωτήθηκε και για την επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη. «Ποιος έφερε αυτή την επιστολή;» ρώτησε ο κ. Ερντογάν την Τουρκάλα δημοσιογράφο. «Ο κ. Βενιζέλος» απάντησε η δημοσιογράφος. «Δεν έχει φτάσει τέτοια επιστολή σε μένα... Οι επιστολές των άλλων έρχονται» πρόσθεσε. Ωστόσο, ο κ. Έρογλου, αναφερόμενος στην επιστολή, υποστήριξε ότι ο κ. Αναστασιάδης επιδιώκει μια συμφωνία « η οποία θα οδηγήσει τους Τουρκοκυπρίους στην προ του 1974 κατάσταση».