Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος

Στην διακεκαυμένη ζώνη εισήλθε η δικομματική κυβέρνηση που από αύριο ξεκινάει ένα καυτό διάστημα 120 ημερών, ενώ έμπειροι πολιτικοί δεν αποκλείουν εξελίξεις που μπορεί να θέσουν σε δοκιμασία την ίδια την επιβίωση της κυβέρνησης.
 
Το τοπίο είναι ρευστό και κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πως θα διαμορφωθεί τελικά, ενώ ο πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ ενόψει και ΔΕΘ, αλλά και του θερμού φθινοπώρου, θα διαμορφώσει συνθήκες πόλωσης. 
 
Ο Πρωθυπουργός μπορεί να μιλάει για ράλι στην οικονομία και να αναμένει ικανοποιητική εξέλιξη στις συζητήσεις με την τρόικα, εντούτοις όμως οι  συνθήκες είναι τέτοιες στο κοινωνικό πεδίο και στην οικονομική ζώνη που δεν ενισχύουν μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Ως εκ τούτου, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί δεν μπορεί να είναι μακράς πνοής και άρα οι όποιες συζητήσεις για την προεδρική εκλογή κινούνται σε επίπεδο σεναρίων. 

Ουδείς μπορεί, όπως παραδέχονται και κορυφαίοι υπουργοί, να προβλέψει με ασφάλεια τι θα γίνει έως την προεδρική εκλογή και πολλοί κρίνουν ως ανούσια τα όποια δημοσιεύματα ή διαρροές για ονόματα (π.χ. μέχρι και το όνομα της Μαρίας Δαμανάκη μπήκε στο τραπέζι της συζήτησης χθες).
 
Αναμφίβολα οι μνημονιακές δυνάμεις θα επιχειρήσουν επανασυσπείρωση δυνάμεων στην επόμενη, ενώ στη ΝΔ εκτιμούν ότι το κόμμα τους είναι  ο ισχυρός πόλος που εκφράζει το αστικό σύστημα. Όμως σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας παραμένει ισχυρό το αίσθημα τιμωρίας του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος, το οποίο θεωρεί υπεύθυνο για τη σημερινή κατάσταση.
 
Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αδυνατούν να αποκωδικοποιήσουν την εν εξελίξει σύγκρουση δυο ετεροκαθοριζόμενων πολιτικών ρευμάτων. Εξάλλου, για μεγάλο τμήμα της κοινωνίας ο διαχωρισμός αντιμνημονιακών και μνημονιακών είναι ισχυρός, παρά την ανάλυση που κάνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο ότι αυτή η συζήτηση έχει ξεθωριάσει και τελειώνει. 

«Το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο τελειώνει» λένε κυβερνητικά στελέχη και δημοσίως και αναμένουν ότι από εδώ και πέρα η κατάσταση θα καλυτερεύει και θα υπάρξει και θετική λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.
 
Υπάρχει η εκτίμηση σε τμήμα της κυβέρνησης και της Κ.Ο. της ΝΔ ότι στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς ότι στην ελληνική κοινωνία όπου έχει παγιωθεί ένα διχαστικό κλίμα, κυρίως λόγω των οικονομικοκοινωνικών και δευτερευόντως ιδεολογικοπολιτικών παραγόντων.
 
Μόνο τυχαία δεν είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντοχή της Χρυσής Αυγής, για διαφορετικούς λόγους βέβαια, όπως αναφέρεται σχετικά. 

Ειδικά για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι αξιοσημείωτη η στήριξή της από κοινωνικά στρώματα και ψηφοφόρους που δεν έχουν και δεν είχαν σχέση μαζί της.
 
Η συμπόρευση στην παρούσα φάση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι ξαφνικά οι ψηφοφόροι ασπάστηκαν τις ιδεολογικοπολιτικές του θέσεις, αλλά περισσότερο γίνεται από αντίδραση. Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει να κεφαλαιοποιήσει αρκετά την λαϊκή οργή, καθώς υπάρχουν πολλές αντιφάσεις στα όσα διακηρύττει και αυτό φάνηκε και από την επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης (λέει μπούρδες είπε προχθές ο Αδωνις Γεωργιάδης) μετά την παρουσίαση των βασικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ όταν θα έρθει στην εξουσία.

Η κοινωνία τείνει να ριζοσπαστικοποιηθεί, σε μια χρονική στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι στόχος του είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, ενώ οι κλασικοί κομματικοί διαχωρισμοί κατέρρευσαν και δεν υπάρχουν πλέον οι σταθερές του παρελθόντος. Ως εκ τούτου προκύπτει αβίαστα το ερώτημα: «Θα αντέξει η κυβέρνηση και πόσο;».