«Προσκλητήριο μνήμης» και απάντηση « σε όσους συνειδητά θέλουν να ξεχάσουν», χαρακτήρισε την έκθεση του ΙΣΤΑΜΕ στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου, ο γιος του Γιώργος και πρώην πρωθυπουργός

«Όσοι θέλουν να απαξιώσουν τις τεράστιες προσπάθειες για δημοκρατία και αλλαγή, την ιστορία αυτού του λαϊκού κινήματος, τους αγώνες που άλλαξαν την χώρα, απλά - πολύ απλά, θέλουν έναν λαό, έναν πολίτη, ηττοπαθή, ένα πολίτη που δεν πιστεύει στον εαυτό του, παραιτημένο» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναλύοντας τη σημειολογία της έκθεσης σημείωσε πως «θέλαμε να πούμε ένα “όχι” στην ηττοπάθεια και ένα “ναι μπορούμε”  να είμαστε περήφανοι για την ιστορία αυτού του Κινήματος».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην παρουσία του κόσμου λέγοντας πως «ξεπέρασε κατά πολύ τις δικές μας επιδιώξεις». 

«Το γεγονός αυτό, το ερμηνεύω απλά», είπε και συνέχισε:

«Αναζητά ο κόσμος μας μια νέα αρχή. Εκφράζει το αίτημα και την ελπίδα για ένα καινούργιο ξεκίνημα. Μια αναγέννηση του Κινήματός μας. Θα προσπαθήσω να υπηρετήσω αυτή την απαίτηση, όσο πιο σωστά μπορώ, όσο πιο απλά, όσο πιο ενωτικά, έχοντας συνείδηση της ιστορίας, της πορείας, της ευθύνης που μου αναλογεί».

«Επιδίωξή μου είναι, περιδιαβαίνοντας την ιστορία μας, να συμβάλλουμε ώστε να πραγματοποιηθεί ένας "ανοιχτός" δημόσιος διάλογος για τα μεγάλα διακυβεύματα του καιρού μας και τις πραγματικές ανάγκες της χώρας» συνέχισε και σημείωσε πως «το κοινό χαρακτηριστικό με τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70, δεν είναι άλλο από τη μάχη απέναντι στην εξάρτηση της χώρας».

«Σήμερα, από τα πάσης φύσεως κατεστημένα, εντός ή εκτός Ελλάδας, που δημιούργησαν και συντήρησαν δομές εξάρτησης μέσα από το πελατειακό κράτος» είπε, ενώ σημείωσε ότι τα «διδάγματα πολλά».

«Η Ελλάδα, πόσο μάλλον το Κίνημά μας, δεν μπορούν να πάνε μπροστά, αν δεν πατήσουμε γερά επάνω σε στέρεες αλήθειες» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και σημείωσε:

«Πολλά ψέματα, στρεβλώσεις και συνωμοσιολογίες, έχουν ακούσει οι δημοκράτες πολίτες – ειδικά για την πρόσφατη κρίση. Όμως η αλήθεια είναι μία - το 2009, αποκαλύφθηκε το πραγματικό μέγεθος της δημοσιονομικής εκτροπής. Υπονομεύτηκε η αξιοπιστία της χώρας εξαιτίας της συνειδητής αλλοίωσης των στατιστικών της στοιχείων. Η χώρα βρέθηκε τότε στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς κερδοσκοπικής επίθεσης σε βάρος της. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σήκωσε το βάρος αυτής της προσπάθειας. Μόνοι μας βρεθήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά, παλέψαμε σκληρά και αποτρέψαμε μια εθνική καταστροφή».

«Η Ελλάδα, παρά τους αγώνες δύο δεκαετιών, έχει ακόμη υστερήσεις και αγκυλώσεις μεγάλες» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και κάλεσε να πραγματοποιηθεί «η επανάσταση του αυτονόητου». 

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «οι αρχές και οι αξίες της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού αποτελούν την διαχρονική σταθερά για το Κίνημά μας» και έβαλε κατά του αριστερού και δεξιού, όπως είπε, λαϊκισμού που μιλούν για την «μεταμνημονιακή Ελλάδα» χωρίς να λένε ποια θα είναι αυτή.

Τόνισε δε ότι δεν είναι μονόδρομος οι «νεοσυντηρητικές συνταγές» στην Ευρώπη. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «καθώς θα γίνει μια νέα διευθέτηση για το χρέος - θα μας ζητήσουν νέες δεσμεύσεις, αυτές δεν μπορεί να είναι νέα οικονομικά βάρη για τους μεσαίους και χαμηλόμισθους» και πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στις θεσμικές αλλαγές, για ένα ευνομούμενο κράτος.

Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι «η κυβερνητική συνεργασία, στερείται ενός πραγματικά προοδευτικού προγραμματικού πλαισίου - το οποίο και έχει απόλυτη ανάγκη η χώρα», μεταρρυθμίσεις με δημοκρατικό και προοδευτικό πρόσημο. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπενθύμισε ότι είχε εκφράσει την αντίθεσή του προ μηνών «στις οβιδιακές μεταλλάξεις του κινήματος που μόνο σύγχυση και καχυποψία προκαλούν στους πολίτες». Πρόσθεσε δε ότι ο δρόμος για την πραγμάτωση είναι δύσκολος και ανηφορικός, ότι «θα γίνουν λάθη, έχει ήττες, έχει πισώπλατα μαχαιρώματα, έχει και σειρήνες».