Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Όσοι  ρομαντικοί έτρεφαν αυταπάτες ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει την πορεία του ενωμένο έστω και με μία μερική αποκατάσταση των σχέσεων Βενιζέλου-Παπανδρέου χθες διαψεύστηκαν. 

Η εικόνα στο Ζάππειο με τα γιουχαίσματα που επεφύλαξαν οπαδοί του παπανδρεϊκού μπλοκ στον Ευάγγελο Βενιζέλο, οι έστω και μεμονωμένες κραυγές «είσαι προδότης» για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και η θριαμβευτική υποδοχή του Γιώργου Παπανδρέου στον χώρο της εκδήλωσης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για αισιοδοξία. 

Άλλωστε και ο  ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός χωρίς να το πει ευθέως υπονόησε ότι είναι θέμα χρόνου να στηρίξει πρωτοβουλίες άλλων ή δικές του που θα έχουν ως στόχο την συγκρότηση μίας προοδευτικής διακυβέρνησης στην χώρα. Ο Γ. Παπανδρέου δεν μίλησε για ίδρυση νέου κόμματος. Όμως από τα όσα είπε, έγινε απόλυτα σαφές ότι έχει διαχωρίσει την θέση του από το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου και «τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του» και ότι επίσης δεν πρόκειται να καθίσει με σταυρωμένα χέρια. 

Προς το παρόν με αφορμή την λειτουργία της έκθεσης που θα περιοδεύσει σε πολλές πρωτεύουσες νομών θα πραγματοποιήσει και άλλες ομιλίες. Εκεί θα προσπαθήσει έναν νέο πυρήνα στελεχών με στόχο την νέα αλλαγή. Την δημιουργία ενός άλλου «ΠΑΣΟΚ» ή ενός εντελώς νέου πολιτικού φορέα που θα υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες της προοδευτικής παράταξης, της διακήρυξης της 3ης του Σεπτέμβρη. 

Πάντως, η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε χθες στο Ζάππειο Μέγαρο, από περίπου 80 συγκεντρωμένους –υποστηρικτές του Παπανδρέου –ήταν τραγική και προκαλεί μεγάλη ζημιά τόσο στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου όσο και στην εικόνα του ίδιου του πρωθυπουργού. 

Κι αυτό γιατί ουδείς από τους διοργανωτές προσπάθησε να εμποδίσει τα γιουχαίσματα, τις έντονες αποδοκιμασίες και τις διακοπές στην ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου που έγινε μετ’ εμποδίων. Αντιθέτως, κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ ακόμη και παπανδρεϊκοί ένιωσαν άβολα με το σκηνικό που διαμορφώθηκε κι αυτό διότι η οικογένεια Παπανδρέου έδειχνε ότι έπαιρνε το αίμα της πίσω. 

Η Χαριλάου Τρικούπη καταγγέλλει ως πρωταγωνιστή των «γεγονότων» τον Φίλιππο Πετσάλνικο ο οποίος δεν βρήκε να πει ούτε μία κουβέντα για το αρνητικό κλίμα που εισέπραξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αντιθέτως, εξύμνησε την διακυβέρνηση Παπανδρέου και υποσχέθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αρκείται στο 8%, στο μικρό, μικρούτσικο ΠΑΣΟΚ «που σε λίγο δεν θα χωράει ούτε στην τσέπη». 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν μιλιόταν χθες το βράδυ. Σήμερα θα συναντηθεί με τους συνεργάτες του για να αποτιμήσει την χθεσινή βραδιά και να οργανώσει την δική του ομιλία στο Ζάππειο εξ αρχής. Μετά τα χθεσινά αναμένεται να είναι δηλητηριώδης…

TAGS