Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Στα δύο είναι κομμένη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ με αφορμή την ονοματολογία που έχει ξεσπάσει γύρω από το όνομα του προέδρου της δημοκρατίας. Το Σαββατοκύριακο η ονοματολογία αυτή κορυφώθηκε και στο τραπέζι έπεσαν σχεδόν όλα τα ονόματα της πολιτικής σκηνής τόσο από τον χώρο της κεντροδεξιάς όσο και από τον χώρο της κεντροαριστεράς.Επιπροσθέτως στο τραπέζι βρέθηκαν ονόματα ακαδημαϊκών αλλά και ανθρώπων που έχουν διαπρέψει στον επιστημονικό κλάδο. 

Αυτή η παρατεταμένη ονοματολογία έχει προκαλέσει έκρηξη στο εσωτερικό της ΝΔ που τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρούνται δύο τάσεις . Η πρώτη και πολυπληθέστερη αποτελείται από εκείνους που επιθυμούν το πρόσωπο που θα προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα θα πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της κεντροδεξιάς. 

Η δεύτερη τάση αποτελείται από όσους θα έβλεπαν θετικά μια πρόταση που θα προέρχονταν από τον χώρο της κεντροαριστεράς αλλά θα ήταν πρόσωπο κοινής αποδοχής. Όσοι υποστηρίζουν ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι κεντροδεξιός έχουν την εξής επιχειρηματολογία. 

Πρώτον ο Κάρολος Παπούλιας προέρχεται από την κεντροαριστερά και επομένως δεν θα ήθελαν δεύτερο στη σειρά πρόεδρο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. 

Δεύτερον η επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα αυξήσει τις αρμοδιότητες του πρώτου πολίτη της χώρας και έτσι ένας πρόεδρος με κεντροδεξιά χαρακτηριστικά σηματοδοτεί και αυτήν την θεσμική αλλαγή. 

Τρίτο επιχείρημα το γεγονός ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την πιο ισχυρή παράταξη στην χώρα που εκτιμούν ότι είναι η ΝΔ που άλλωστε αντιπροσωπεύει και την σταθερότητα της οικονομίας αλλά και την έξοδο από την κρίση των τελευταίων ετών. 

Στον αντίποδα όσοι βλέπουν θετικά ένα πρόσωπο από τον κεντροαριστερό χώρο , προτάσσουν το επιχείρημα  της πολιτικής σταθερότητας. Υποστηρίζουν δηλαδή ότι προκειμένου η χώρα να περάσει σε μία μακρά περίοδο πολιτικής αστάθειας και επαναλαμβανόμενων εκλογικών αναμετρήσεων η ΝΔ θα μπορούσε να συναινέσει σε μια αριστερή επιλογή . 

Δεύτερο επιχείρημα το γεγονός ότι σε μια ενδεχόμενη κεντροαριστερή επιλογή η ΝΔ θα φανεί ως θεματοφύλακας της σταθερότητας αλλά και της διεύρυνσης ακόμη και μπρος τα αριστερά της . Με αυτόν τον τρόπο, λένε οι υποστηρικτές αυτής της πρότασης , θα γίνει και πραγματικότητα αυτό που ευαγγελίζεται ο Αντώνης Σαμαράς για την δημιουργία μια παράταξης με αμιγώς ευρωπαϊκό προσανατολισμό που θα περιλαμβάνει δυνάμεις της δεξιάς , του κέντρου και της αριστεράς. 

Όσο πάντως συντηρείται η ονοματολογία τόσο πιο «φανατικές» γίνονται οι τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ και τόσο πιο δύσκολος ο γρίφος για τον Αντώνη Σαμαρά .