Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Η διαφαινόμενη πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να ανοίξει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και να επιχειρήσει να «βαπτίσει» αναθεωρητική την επόμενη Βουλή, δεν προκάλεσε καμία έκπληξη στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επεσήμαναν σε κατ ιδίαν συζητήσεις τους ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει χάσει το πολιτικό momentum, επιχειρεί να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, πιστεύοντας ότι δημιουργεί νέα πολιτικά δεδομένα, ενώ επί της ουσίας παρασύρεται βαθύτερα στο πολιτικό της τέλμα».

Ανατρέχοντας στο Σύνταγμα και στις διαδικασίες που απαιτούνται, στελέχη του κόμματος εστίαζαν την προσοχή τους σε δύο κρίσιμα ζητήματα με εμφανή πολιτική διάσταση. Το πρώτο ότι απαιτείται πρόταση 50 βουλευτών και σαφή οριοθέτηση των υπό αναθεώρηση διατάξεων και το δεύτερο ότι πρέπει να υπάρξουν δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας, με διαφορά ενός μήνα η μία από την άλλη, όπου στη μεν πρώτη απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών και στη δεύτερη 151 βουλευτών.

Πίσω όμως από το «αθώο» αυτό διαδικαστικό ζήτημα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν την «τελευταία ζαριά του Σαμαρά», ώστε να καταφέρει να βρει τους 180 πρόθυμους για εκλογή ΠτΔ, αφου όπως εκτιμούν το Μαξίμου θα επιδιώξει «με πρόσχημα την αναθεώρηση να προσελκύσει όσους βουλευτές αναζητούν σωσίβιο για να πουν το μεγάλο ναι».

Κίνηση απονενοημένη, γιατί όσο και αν κάποιες από τις διατάξεις που θα αναθεωρηθούν συγκεντρώνουν την πλήρη αποδοχή, όπως π.χ. εκείνη περί της ποινικής ευθύνης των υπουργών, είναι αβέβαιο αν μέσα στο κλίμα της προεδρολογίας και των πρόωρων εκλογών, βρεθούν «βουλευτές που θα δώσουν πολιτικό άλλοθι στην κυβέρνηση».

Διαβάζοντας πίσω από την κίνηση αυτή, συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα διαβλέπουν την τακτική του Μαξίμου. Ότι δηλαδή το πρωθυπουργικό περιβάλλον προσανατολίζεται στη λογική της «παρένθεσης», ποντάροντας σε αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχει έλθει πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία, να εκλέξει ΠτΔ και να οδηγηθεί η χώρα εκ νέου σε εκλογές. «Τυχοδιωκτική προσέγγιση» τη χαρακτηρίζουν αφού η «παράταξη που... ιστορικά ήταν ο θεματοφύλακας της νομιμότητας οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνους ατροπούς».

Ταυτόχρονα παρατηρούν με προσοχή της εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ. Η έστω και δι’ αντιπροσώπου (Ν. Κακλαμάνης) δημοσιοποίηση της πρόθεσης του Κ. Καραμανλή ότι δεν ενδιαφέρεται για την ΠτΔ, σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στην ηγεσία της ΝΔ αφού πλέον «φαίνεται να έχουν διαρραγεί οι σχέσεις με το καραμανλικό μπλόκ».

Κοινή πεποίθηση στην Κουμουνδούρου είναι ότι το πολιτικό παιχνίδι παίζεται πλέον στην κοινωνία, η κυβέρνηση έχει καταρρεύσει ειδικά μετά την θεσμοθέτηση του ΕΝΦΙΑ, και ο Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να συσπειρώσει «ό,τι του έχει απομείνει».

Και όπως έλεγε κοινοβουλευτκό στέλεχος του κόμματος «μια ματιά στην πρόσφατη ιστορία του τόπου αποδεικνύει ότι μια κυβέρνηση καταρρέει όταν εξαντλεί την πολιτική της σε κοινοβουλευτικά τερτίπα». Όπως κάνει το δίδυμο Σαμαρά - Βενιζέλου...