Μετά τις επαφές με ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές οργανώσεις, εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, διότι η τετραετής εφαρμογή των Μνημονίων επέφερε την καταστροφή στην κοινωνία και την καταστολή στην πραγματική οικονομία.

Τόνισε πως είναι αδύνατο να υπάρξει ανάπτυξη όταν το δημόσιο χρέος της χώρας κινείται στο 175% του ΑΕΠ, 10 δισ. ευρώ το χρόνο διατίθενται για την αποπληρωμή τόκων, ενώ διατηρείται η μνημονιακή υποχρέωση για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ.

«Η οριστική και βιώσιμη έξοδος από την κρίση, η ανάκαμψη, η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της οικονομίας προϋποθέτουν την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση στη στρατηγική ισχυρής και ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μιας κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή και ισχυρή πλειοψηφία – της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος της διαπραγμάτευσης είναι η διαγραφή μεγάλου μέρους του δημόσιου χρέους της χώρας, περίοδος χάριτος (moratorium) στην εξυπηρέτησή του και ρήτρα ανάπτυξης στην αποπληρωμή του υπόλοιπου μέρους του» αναφέρεται.
 
Ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την έξοδο από την κρίση, που περιλαμβάνει: την αποκατάσταση της εργασιακής νομοθεσίας και του κατώτατου μισθού, την αναδιανομή εισοδήματος προς τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, τη ρύθμιση των λεγόμενων «κόκκινων δανείων» των τραπεζών για ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι για την τόνωση της εσωτερικής ζήτησης, την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας είναι σημαντικός ο ρόλος τόσο του δημόσιου τομέα, όσο και του ιδιωτικού, με σεβασμό στην εργασιακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, και του τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας μετά τη συνάντησή τους δήλωσε:

«Συζητήσαμε με τον πρόεδρο και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα που αφορούν το μέλλον και το παρόν της ελληνικής οικονομίας. Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης το οποίο να βασίζεται σε επενδύσεις και όχι σε κατανάλωση. Η θέση και η άποψη του ΣΕΒ είναι ότι οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα και έτσι θα δημιουργηθούν διατηρήσιμες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ».

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είπαμε ακόμη ότι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε προτάσεις που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρέους χωρίς να υπάρξει επίπτωση στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και χωρίς να έχουμε επιπτώσεις στη σταθερότητα, ειδικά σε αυτή την περιοχή που βρισκόμαστε σε αστάθεια. Από κει και πέρα θεωρώ ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να έχουμε κοινά αποδεκτές λύσεις». 

Διευκρίνισε δε, ότι «ο ΣΕΒ ουδέποτε έθεσε – κι όταν υπήρξε η κατάργηση του κατώτατου μισθού- ουδέποτε είχε θέσει θέμα κατώτατου μισθού. Οι επιχειρήσεις του ΣΕΒ πληρώνουν πολύ παραπάνω από τον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ».

«Θεωρούμε ότι οι καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι δίνουν ώθηση στις επιχειρήσεις τις οποίες εργάζονται. Από και πέρα όμως, το θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας είναι πολύ γενικότερο για να μείνει μόνο στον κατώτατο μισθό», ανέφερε ο κ. Φέσσας, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν συμφωνήσαμε τίποτα δεδομένου ότι δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης μεταξύ ΣΕΒ και πολιτικών κομμάτων είναι ένα γενικότερο ζήτημα μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων».