Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος  

Η αξιολόγηση  της ελληνικής οικονομίας πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος του πρώτου δεκαημέρου του Οκτωβρίου διαμηνύουν σε κάθε τόνο τα κυβερνητικά στελέχη. 

Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα με την τρόικα , αρκεί να κλείσουν αυτά που είναι απαραίτητα ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τις φοροελαφρύνσεις που ζητά η κυβέρνηση. 

Δύο είναι τα κυβερνητικά επιχειρήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Το πρώτο η επίτευξη για μια ακόμη χρονιά των δημοσιονομικών στόχων και μάλιστα πολύ νωρίτερα από τον προγραμματισμένο χρόνο αλλά και ο πλεονασματικός προϋπολογισμός , το προσχέδιο του οποίου θα παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των δανειστών στο τέλος του μήνα. 

Η γραμμή της κυβέρνησης παραμένει σταθερή για διορθώσεις στη φορολογία , που δεν θα επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους όπως είναι η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην εισφορά αλληλεγγύης. 

Αυτά τα δύο πρέπει να θεωρούνται δεδομένο ότι θα ανακοινωθούν από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο στη ΔΕΘ. 

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση στην υλοποίηση συμφωνίας, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα stress tests των τραπεζών, ενώ στις συναντήσεις με την τρόικα η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να μην επιμείνει η τρόικα σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις οι πλειστηριασμοί στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας. 

Εκτός από τους υπουργούς στο Παρίσι βρίσκονται οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού Λαζαρίδης και Παπασταύρου , ο δεύτερος έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και ο Χρήστος Πρωτόπαπας από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. 

Οι τρεις τους θα είναι τα αυτιά και τα μάτια των Σαμαρά και Βενιζέλου και θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς

Περιττό να σημειώσουμε ότι σε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους θα είναι και οι Σαμαράς και Βενιζέλος . 

Την  ίδια ώρα καθόλου τυχαία δεν είναι η αναφορά του  υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση δεν έχει κόκκινες γραμμές. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση επιθυμεί οι μεγάλες αποφάσεις για την χώρα όπως είναι η έναρξη της συζήτησης για την διευθέτηση του χρέους θα ληφθούν σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους πολιτικούς προϊσταμένους των εκπροσώπων της τρόικας που θα είναι στο Παρίσι.