current views are: 4

3 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση04:03

Τα μυστήρια του Παρισιού και η… μπουγάτσα Θεσσαλονίκης

Αν και οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι είναι σημαντικές, τις τελευταίες μέρες πριν τη συνάντηση, η κυβέρνηση έριξε τους τόνους και χαμήλωσε τις προσδοκίες. 

Δημοσίευση 04:03’
αρθρο-newpost

Αν και οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι είναι σημαντικές, τις τελευταίες μέρες πριν τη συνάντηση, η κυβέρνηση έριξε τους τόνους και χαμήλωσε τις προσδοκίες. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Αν και οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι είναι σημαντικές, τις τελευταίες μέρες πριν τη συνάντηση, η κυβέρνηση έριξε τους τόνους και χαμήλωσε τις προσδοκίες. Κι όμως, κάποιες μέρες πριν, η συνάντηση του Παρισιού θεωρούνταν κομβικής σημασίας για τις εξαγγελίες τις οποίες σχεδίαζε να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ. Για τις εξαγγελίες που σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες θα σηματοδοτούσαν την έναρξη αποκατάστασης των αδικιών, θα έδειχναν ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά εξόδου από την κρίση. 

Ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, μετά την πρόσφατη συνάντησή του (το Σάββατο) με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανιζόταν αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι. Η λογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ήταν βέβαιος ότι οι υπουργοί του, είχαν ξεμπερδέψει με τα προαπαιτούμενα– όπως τους είχε ζητήσει και ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους, κάτι που αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά.  

Ταυτοχρόνως, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην υπόθεση ότι τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί να ανακοινωθούν στην Θεσσαλονίκη δεν εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση των συνομιλιών στο Παρίσι και ότι αν κάτι δεν πάει καλά υπάρχουν ισοδύναμα τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν. Με δυο λόγια ότι τα μέτρα θα ανακοινωθούν έστω και αν η τρόικα διαφωνήσει με κάποια από αυτά. Στην κατεύθυνση αυτή οδηγεί και η πληροφορία ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού (Λαζαρίδης, Παπασταύρου) έχουν αρχίσει να γράφουν την ομιλία της ΔΕΘ εδώ και μέρες και δεν περίμεναν έστω τα πρώτα αποτελέσματα από το Παρίσι.  

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι (αν δεν έρθουν τα πάνω, κάτω) άσχετα με την έκβαση των συνομιλιών στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη θα… κεράσει μπουγάτσα.  

ΥΓ: Ο Α. Σαμαράς πιστεύει ότι το μεγάλο στοίχημα είναι το χρέος και ότι αν διαφανεί ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, οι θετικές επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι πολλαπλασιαστικές, ενώ θα αυξηθούν οι πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. 


σχετικα αρθρα