Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Όσοι ανακαλούν την τελευταία συνάντηση μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και πάλι στο ουδέτερο έδαφος του Κατάρ, θυμούνται τον Τούρκο Πρωθυπουργό τότε να θέτει ρητώς όρους τόσο για το ζήτημα του τεμένους στην Αθήνα όσο, κυρίως, για την τότε πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς να επιδιώξει να σπάσει την παρέμβαση του Προξενείου προχωρώντας σε σημαντικές αλλαγές ως προς το ζήτημα των ιεροδιδασκάλων (ιμάμηδων). 

Πλέον, οι πληροφορίες θέλουν τον Τούρκο Πρόεδρο να θέτει ένα ακόμη ζήτημα στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Αντώνη Σαμαρά, αύριο στην Ουαλία. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το αντιρατσιστικό. Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει ρητώς στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και τις περιπτώσεις άρνησης των γενοκτονιών που έχει αναγνωρίσει η ελληνική Βουλή αντανακλά άμεσα στην Τουρκία, καθώς είναι το τουρκικό κράτος ο θύτης στους διωγμούς Ποντίων, Αρμενίων και Μικρασιατών. Και, όπως συμβαίνει κάθε φορά που κάποιο κοινοβούλιο προχωρά σε αναγνώριση ή νομική θωράκιση έναντι των αρνητών των τουρκικών θηριωδιών έτσι και τώρα η Άγκυρα αναμένεται να αντιδράσει έντονα. 

Το στοιχείο αυτό, που εξηγεί και τον έντονο προβληματισμό της κυβέρνησης έναντι της πίεσης των βουλευτών της, έρχεται να προστεθεί στο ήδη επιβαρυμένο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες, με τον Ερντογάν να υιοθετεί προκλητική γλώσσα ως προς το Κυπριακό και να στέλνει το ωκεανογραφικό του σκάφος για έρευνες στα παράλια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Αθήνα εμφανίζεται ψύχραιμη, ωστόσο είναι προφανές ότι η επικείμενη συνάντηση θα είναι για γερά νεύρα. 

Όμως, δεν είναι μόνον οι αντιδράσεις εκτός συνόρων που προβληματίζουν το Μαξίμου, όσο δηλαδή έχει χρόνο να προβληματιστεί όταν η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η έτερη προσθήκη του κ. Χαρ. Αθανασίου στο αντιρατσιστικό, όπου πλέον καλύπτονται και τα εγκλήματα μίσους με επίκεντρο το σεξουαλικό προσανατολισμό του θύματος, κινητοποιεί τα πλέον συντηρητικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Κατά πληροφορίες, η πρόβλεψη ότι θα τιμωρούνται με φυλάκιση και πρόστιμο και όσοι υποκινούν, προκαλούν ή προτρέπουν σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδες προσώπων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό περιλαμβανόταν στις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει, ατύπως, προς τον Πρωθυπουργό η Ιερά Σύνοδος, παρακινούμενη από τους πιο σκληροπυρηνικούς ιεράρχες. Ο κ. Σαμαράς, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, εφέρετο να είχε δεσμευτεί ότι δεν θα περιλαμβάνεται σχετική διάταξη στο σχέδιο. Ωστόσο μετέβαλλε άποψη λόγω των πιέσεων του ΠΑΣΟΚ (σ.σ. που από την πλευρά του «παραχώρησε» το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια) αλλά και της διεθνούς πρακτικής. Άλλωστε, πώς θα εξηγείτο η μη αντιμετώπιση της ομοφοβίας ως ρατσιστικής όταν ως τέτοια αντιμετωπίζεται από το σύνολο των προηγμένων χωρών; 

Παρά το γεγονός ότι ούτε η Ιερά Σύνοδος ούτε βέβαια και ο μετριοπαθής Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν φαίνονται διατεθειμένη να αντιδράσουν επισήμως, στελέχη που γνωρίζουν καλά το πλήρωμα της εκκλησίας και τις οργανώσεις που δραστηριοποιούνται (Ζωή, Σωτήρ κ.ο.κ.) εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα δεχθεί την υπόγεια αλλά σφοδρή πολεμική πολλών ιεραρχών που θεωρούν ως ανοσιούργημα την αποδοχή, πολλώ δε μάλλον τη νομική κάλυψη της ομοφυλοφιλίας. 

Η Ν.Δ. είναι αμφίβολο αν μπορεί να αντέξει άλλο ένα αγκάθι στα πλευρά της, σε μία περίοδο που ο κ.Σαμαράς επιδιώκει να εκτονώσει την ένταση ευρισκόμενος σε ανοικτή γραμμή με τον Αρχιεπίσκοπο και μερίδα μητροπολιτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτήν ακριβώς την επαπειλούμενη ρήξη επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ο πρώην Γενικός Γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος ήδη από την περίοδο της παντοδυναμίας του αυτοπροσδιοριζόταν ως ο συνδετικός κρίκος του Μαξίμου με την Εκκλησία και τους ενστόλους. Ο κ. Μπαλτάκος, που είδε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων γύρω από τις προθέσεις του τις προηγούμενες ημέρες, θα επιδιώξει να εκφράσει αυτούς τους δύο χώρους, αφήνοντας να πλανάται το ενδεχόμενο ή η απειλή συγκρότησης ενός αμιγώς δεξιού κόμματος που θα επιδιώξει να κερδίσει ζωτικό χώρο μεταξύ Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής...