Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τηρήσει απόψε την υπόσχεση που έδωσε -εν είδει απειλής- προχθές στο Ζάππειο λέγοντας «αλήθειες» για τα γεγονότα της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου και την διαδικασία συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου, τότε η σημερινή εκδήλωση στο Ζάππειο θα αποκτήσει πραγματικό πολιτικό ενδιαφέρον.

Πολλοί από το ΠΑΣΟΚ συμβουλεύουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να μην τροφοδοτήσει την αντιπαράθεση με την πλευρά Παπανδρέου, να προσπεράσει την εσωστρέφεια και να εμφανιστεί ενωτικός περιγράφοντας το σχέδιό του για την επανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης.

Βαθιά μέσα τους ίσως και να πιστεύουν ότι αυτήν την... δουλειά ενδεχομένως να την κάνει ο Κώστας Σημίτης ο οποίος σημειωτέον στην περσινή εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ για την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει οξύτατη κριτική στην διακυβέρνηση Παπανδρέου.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος έχει υποσχεθεί πως θα μιλήσει στην γλώσσα της αλήθειας και πως θα περιγράψει "πώς φτάσαμε" στην συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ του κ. Καρατζαφέρη, αποδομώντας το επιχείρημα των παπανδρεϊκών πως έκανε το κόμμα παρακολούθημα της δεξιάς.

Αν πράγματι μπει στον πειρασμό να πει πώς συγκροτήθηκε η τρικομματική Παπαδήμου τότε ευθέως θα πρέπει να πει και για ποιον λόγο στις τότε διαβουλεύσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Γ. Παπανδρέου αποδέχτηκε την συμμετοχή του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση. Ορισμένοι πιστεύουν ότι για να φθάσει εκεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορέσει να αποφύγει τα γεγονότα που προηγήθηκαν, δηλαδή όσα οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου και στην παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού. 

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος προχθές είπε ευθέως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανετράπη από εγχώρια συμφέροντα υπαινισσόμενος ότι και οι τραπεζίτες είχαν περίεργο ρόλο στην υπόθεση. Ο κ. Βενιζέλος όταν επανήλθε στην επιφάνεια η υπόθεση των Καννών διαβεβαίωσε ότι όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή θα μιλήσει. Σε ποιο σημείο είναι όμως αποφασισμένος να φθάσει; Θα δείξει.

Πάντως οι διοργανωτές επιθυμούν η σημερινή εκδήλωση να συγκεντρώσει αριθμητικά τουλάχιστον τον ίδιο σε πυκνότητα κόσμο που μάζεψε η εκδήλωση του ιδρύματος «Ανδρέας Παπανδρέου».

Για μία ακόμη φορά απουσίες και παρουσίες θα παίξουν τον δικό τους ρόλο για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων.