Την κλιμάκωση της επιθετικότητας του ΝΑΤΟ σηματοδοτεί η Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας που θα γίνει αύριο και την Παρασκευή στο Κάρντιφ της Ουαλίας, εκτιμά το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζει ο Περισσός, «όχι τυχαία ιδιαίτερο αντικείμενο της Συνόδου αυτής αναμένεται να είναι η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, στο φόντο των αιματηρών εξελίξεων στην Ουκρανία και στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «”λιοντάρια” και “ύαινες” καλούνται να γεφυρώσουν τα επιμέρους συμφέροντά τους και να χαράξουν την παραπέρα ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής λυκοσυμμαχίας και των υποδομών της στην Ευρώπη, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ, επιδιώκοντας να αποκτήσουν το πλεονέκτημα και να μιλούν από θέσεις ισχύος με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό και στο όνομα δήθεν της “ευρωπαϊκής ασφάλειας” εντάσσονται τα σχέδια αύξησης των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ, η λεγόμενη “αντιπυραυλική ασπίδα”, η αύξηση των λεγόμενων “ευέλικτων στρατιωτικών σωμάτων”» και προσθέτει: 

«Αυτές οι εξελίξεις εγκυμονούν τον κίνδυνο πολεμικών συγκρούσεων και γενικευμένης ανάφλεξης. Η στήριξη που παρέχει το ΝΑΤΟ στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει και τη στήριξη φασιστικών δυνάμεων, για τη συνέχιση της αιματοχυσίας στην Ανατολική Ουκρανία, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το σύνθημα «ΝΑΤΟ σημαίνει χούντες και πόλεμοι».