Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Την πεποίθηση ότι σύντομα η κυβέρνηση θα φέρει νέο μνημόνιο συγκεκαλυμμένο με τον τίτλο σχέδιο ανάπτυξης εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Δημήτρης Παπαδημούλης εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ήδη ο Β. Σόιμπλε δουλεύει παρασκηνιακά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Εκτιμώ ότι ετοιμάζεται νέο μνημόνιο που απλώς θα πάρει άλλο όνομα, διότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014 και το 2015 είπε ο κ. Παπαδημούλης  Ο φόβος του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζει δανειστές και κυβέρνηση να βαφτίσουν το κρέας, ψάρι. Επομένως θα αναζητηθεί ένας άλλος τίτλος στη θέση του Μνημονίου και ένα άλλο σχήμα, το οποίο δουλεύει πυρετωδώς ο Σόιμπλε παρασκηνιακά, που να μην ενοχλεί επικοινωνιακά το αίσθημα αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας του ελληνικού λαού. Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε τη διαιώνιση της κατάστασης αυτής, είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα που θα κάνει ουσιαστική επαναδιαπραγμάτευση.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν μάλιστα από την  κυβέρνηση περισσότερες εξηγήσεις λέγοντας: «Όλες αυτές τις μέρες  η δικομματική κυβέρνηση μιλά για το τέλος του μνημονίου. Καλό θα είναι να μας πουν πιο συγκεκριμένα αν όντως τελειώνει, και αν θα χρειαστεί να κάνουμε δεν θα χρειαστεί να κάνουμε πολλά πράγματα εμείς».

«Αλλά ας μην κοροϊδευόμαστε», προσθέτουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. «Το μνημόνιο δεν είναι μόνο η δανειακή σύμβαση. Το μνημόνιο είναι εκατοντάδες εφαρμοστικοί νόμοι, είναι δύο μεσοπρόθεσμα προγράμματα, είναι μια ολόκληρη αντίληψη και λογική για το πώς πρέπει να πορεύεται η οικονομία και τι θέση πρέπει να έχουν μέσα σ΄ αυτήν οι εργαζόμενοι. Και πρέπει να έχουν τη χειρότερη. Αυτή είναι η συνολική του αντίληψη αν θέλουμε να την κωδικοποιήσουμε. Άρα λοιπόν, εμείς λέμε, για να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη πορεία,  και για να πάμε σε μια πραγματική διαπραγμάτευση και όχι αυτή η οποία εξαγγέλλεται κάθε φορά και δεν ξεκινάει ποτέ εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι να απαλλαγούμε από το μνημόνιο».