current views are: 3

3 Σεπτεμβρίου 2014
Δημοσίευση13:37

Στο Κάρντιφ για την Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Αντώνης Σαμαράς – Τι περιλαμβάνει η ατζέντα

Αρχίζει αύριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία αντικείμενό της θα έχει τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία. 

Δημοσίευση 13:37’
αρθρο-newpost

Αρχίζει αύριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία αντικείμενό της θα έχει τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία. 

Αρχίζει αύριο στο Κάρντιφ της Ουαλίας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά η διήμερη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία αντικείμενό της θα έχει τις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία

Τον κ. Σαμαρά θα συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, οι οποίοι θα έχουν τις δικές τους ιδιαίτερες συναντήσεις με τους ξένους ομολόγους τους.

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου θα έχει επαφή με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς και η οποία εκκρεμούσε από διμήνου, γίνεται σε συγκυρία κατά την οποία το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών έχει φορτιστεί από τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό, κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η συνομιλία που είχε σήμερα το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν την εξέλιξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και επιβεβαίωσαν για μία ακόμη φορά την στενή συνεργασία Αθήνας- Λευκωσίας, ενώ αναφέρθηκαν εκτενώς και στις επαφές που θα έχει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Ερντογάν και ηγέτες των χωρών της συμμαχίας.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η ατζέντα της Συνόδου

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ έρχεται την ώρα που η κρίση στην ανατολική Ουκρανία φαίνεται να κλιμακώνεται, όπως επίσης και οι μάχες σε Συρία και Ιράκ με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι σχέσεις ΝΑΤΟ- Ρωσίας και οι εξελίξεις στην Ουκρανία είναι το βασικό θέμα της συνόδου.

Δεύτερο θέμα στην ατζέντα είναι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αλλά και η αστάθεια στη Συρία και στο Ιράκ.

Την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φόγκ Ράσμουσεν, προανήγγειλε τη δημιουργία δύναμης ταχείας επέμβασης με αποστολή την προστασία των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, από ενδεχόμενη επέμβαση της Ρωσίας.

Η δε ρωσική κυβέρνηση απάντησε με δηλώσεις ότι «θεωρεί την επέκταση του ΝΑΤΟ μία από τις μείζονες απειλές εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας».


σχετικα αρθρα