«Η συμφωνία μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Πέτρο Ποροσένκο για την αποκλιμάκωση» της έντασης στην ανατολική Ουκρανία αποτελεί μονόδρομο, τονίζουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως είναι μονόδρομος η αναζήτηση μιας πολιτικής διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση και εκφράζουν «την απόλυτη αντίθεσή τους στις εξαγγελίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για στρατιωτική εμπλοκή της συμμαχίας στην περιοχή, καθώς τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν κάθε προσπάθεια ειρηνικής διευθέτησης της κρίσης και οξύνουν την αντιπαράθεση».

Επιπλέον, »καλούν την ελληνική κυβέρνηση να πάψει να ευθυγραμμίζεται με την ψυχροπολεμική κλιμάκωση της κρίσης και να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία (3 Σεπτεμβρίου) όσο και στα όργανα της Ευρώπης για μια διπλωματική λύση, ώστε να τερματιστεί η αιματοχυσία».

«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί “ουρά” των ισχυρών της Ευρώπης και να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια από την αμερικανονατοϊκής έμπνευσης επιθετικότητα της Ε.Ε. και άλλων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης» σημειώνουν και προσθέτουν:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει σταθερά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παίξει ρόλο σταθεροποιητικό στην ευρύτερη περιοχή και να υπηρετήσει πολιτικές ειρήνης, συνεργασίας και ανάπτυξης με όλες τις χώρες και βεβαίως με τη Ρωσία. Η Ελλάδα οφείλει να πρωτοστατήσει σε μια ευρεία συμμαχία, με αφετηρία τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού Νότου, με σκοπό την ανατροπή της ακολουθούμενης σήμερα πολιτικής απέναντι στην ουκρανική κρίση, πράγμα που θα επιτρέψει την εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, συμβάλλοντας έτσι και στην ανακούφιση των προβλημάτων των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Άμεση αποκλιμάκωση της έντασης θα αποτελεί συμβολή στην ειρήνη και ανάσα στις ελληνικές εξαγωγές».